Quantcast
Channel: Stickning – Kurbits – din slöjdkompis i samtiden
Viewing all 120 articles
Browse latest View live

Följer du Lagningsaktivisterna? Gör det!

$
0
0
Det börjar bli dags för sommaruppehåll här på bloggen, men innan jag tar lite semester från Kurbits vill jag gärna tipsa om ett riktigt intressant, roligt och viktigt instagramkonto som jag kommit i kontakt med under våren. Följer ni Lagningsaktivisterna? Gör det!
Det handlar nämligen om något så grundläggande som kunskapsspridning om textilvård – vilket vi enligt kontoinnehavaren faktiskt tappat bort. Jag tycker att namnet, Lagningsaktivisterna, är ett synnerligen passande namn i den tid vi lever i, att det ska ses som en aktivistisk handling att laga sina kläder säger något om vår samtid, tycker ni inte?
Ett spännande projekt från @lagningsaktivisterna att följa - en renovering av en läderjacka från 40-talet. Efter ett antal poster på arbetet med jackan konstaterar Leili Mander att hon lagt ner ungefär 40-50 timmar på renoveringen, och ställer sig därmed relevanta frågor; "Skulle en kund någonsin vilja betala för denna nivå av arbete? Finns det en marknad för denna nivå av lagningar? Om inte, varför? Är det bra eller dåligt? Vilka värderingar skulle andra gjort kring denna jacka?" (Foto Leili Mander / Lagningsaktivisterna)

Ett spännande projekt från @lagningsaktivisterna – en renovering av en läderjacka från 40-talet. Efter ett antal poster konstaterar Leili Mänder att hon lagt ner ungefär 40-50 timmar på renoveringen av jackan och ställer sig därmed relevanta frågor; ”Skulle en kund någonsin vilja betala för denna nivå av arbete? Finns det en marknad för denna nivå av lagningar? Om inte, varför? Är det bra eller dåligt?” (Foto Leili Mänder / Lagningsaktivisterna)

I de allra senaste posterna reder kontoinnehavaren Leili Mänder ut saker som skillnaden mellan smuts och en fläck på textilier, val av sytråd och förstärkning av knapphål exempelvis – men berättar också om hur hon renoverat en Ikeasoffa och fixat riktigt gamla skor. Den röda tråden i kontot är just kunskapsspridning och varsam hantering av de textilier vi har runtomkring oss. Hur kan vi öka kunskapen och därmed ta hand om våra föremål bättre?

Jag tycker att detta är ett så viktigt och intressant område och ämne och har därför varit i kontakt med  Leili Mänder under våren, för att få veta om tillkomsten av kontot och att få veta mer om bakgrunden. Hon tycker att textilbranschen, kvinnohistoria och kunskap generellt behöver få större utrymme för att vi ska kunna bryta oss ur det klädkonsumtionsmönster vi skaffat oss.
-Jag ville bidra till svensk textildiskurs genom att visa på alternativa perspektiv en kan använda sig av för att kritiskt granska textilbranschen, kunskap om textilier och hur en som enskild person kan påverka samhället, formulerar hon sig.
Lagning av plastmatta, från instagramkontot Lagningsaktivisterna. Mattan lagas enligt några av följande faktorer gjorda av kontoinnehavaren: 1) Ekonomiska prioriteringar. Jag ville inte köpa en ny matta. 2) Mattan är estetisk, storleksmässigt och praktiskt helt perfekt för mitt kök. 4) Att lämna den olagad var farligt då folk började snubbla på inslagen. Se mer om själva lagningen på kontots post. (Foto Leili Mander)

Lagning av plastmatta, från instagramkontot Lagningsaktivisterna. Mattan lagas enligt några av följande faktorer gjorda av kontoinnehavaren: 1) Ekonomiska prioriteringar. Jag ville inte köpa en ny matta. 2) Mattan är estetisk, storleksmässigt och praktiskt helt perfekt för mitt kök. 4) Att lämna den olagad var farligt då folk började snubbla på inslagen. Se mer om själva lagningen på kontots post. (Foto Leili Mänder)

Med stor allmänkunskap om textil som material, om tekniker och klädvård delar hon med sig av tips och tankar kring handhavandet av kläder och textila föremål. Samt inte minst – egna resonemang och frågeställningar om området som är läsvärda i sig. Hon delar också med sig av andras lagningshistorier, något hon själv tycker är en stor vinst med kontot. Att bygga upp en plattform där diskussionen om textilvård och klädhistoria kan få leva vidare och delas. På kontot figurerar därför en rad andra textilvårdare, där ämnen och ingångar i och med det får ännu större bredd.

Här lagas en söm som glidit isär, lagningen förhindrar ett hål och gör därmed att plagget kan bäras längre. (Foto Leili Mander / Lagningsaktivisterna)

”En löpt maska i ett par långkalsonger i viskostrikå (typiskt 30/40-tal) som håller på att stickas/virkas upp och fästas vid hålet” förklarar Leili Mänder. (Foto Leili Mänder / Lagningsaktivisterna)

Leili Mänder själv har erfarenhet av vintagekläder från 40-talet från år som jazzdansare och jazzsångerska, och utvecklade också genom det ett intresse för dräkt från 1900-1910. Hon har har även studerat och sytt upp kläder från denna tidsepok för att få dem att sitta bra på sig själv. Intresset för att samla gamla kläder uppstod; ”det fanns någonting särskilt med de gamla kläderna jag tillskansade mig. Det är inte helt lätt att sätta fingret på vad det handlar om”:

En del av det kanske handlar om material: mer energi och tid gick åt att skapa materialen, och de blev hållbarare. De blandades inte ut med plastfibrer och många plagg gjordes för att verkligen vara länge. Plaggen var genomarbetade, många känns tidlösa men också glädjefyllda, roliga, praktiska, ofta mer formgivna med tanke på hur människokroppen faktiskt ser ut, gjorda för att kunna ändras, läggas ut läggas ner, kortas och många är lagade med stor omsorg.
 Detta är också något som märks i kontots behandling av textilierna och synen på själva bevarandet. Att det finns en frihet i att bevara, eller att låta själva lagandet bli just den där aktivistiska handlingen.  Traditionellt är det ju en del i den textila kvinnohistorien, och bevarandet behöver vi ta till oss i högre utsträckning idag, kanske bara klä den i nya ord eller ge den relevantare ingångar? Jag pratar ofta om hur ett ökat kollektivt självförtroende ger oss ett uppdaterat förhållande oss till vårt görande; ”jag är en sån som gör själv” blir en livsstilsmarkör som låter bra i våra öron. Men för att kunna fortsätta utveckla vårt görande – och det tänker jag att vi kommer att behöva göra i mycket högre grad i framtiden –  behöver vi precis som Leili Mänder är inne på en massa kunskap.

Lagning av en sidenscarf från ca 1890-1940, utförd och postad på kontot @lagningsaktivisterna. Beräknad tidsåtgång för lagningen, ca sju timmar. Läs mer om hur i kontoinlägget! (Foto Leili Mänder / Lagningsaktivisterna)

Leili Mänder berättar om en vändpunkt för henne, när hon via en auktion på nätet kom över 16 volymer av böcker från en distanskurs i ämnet textil:

– Med hjälp av de böckerna kunde jag börja reproducera sömnadsteknikerna i kläderna jag ägde, och jag kunde dechiffrera de kläder jag ägde bättre. Några av volymerna handlar om hur en bäst bygger en fungerande garderob, ofta av mindre än 20 plagg, hur en ska klä sig ”på det mest smickrande sättet” och vilka färgskalor som passar vilka åldrar och tillfällen etc.
Tankar om textilvård, textilhistoria, hållbarhet och framtida inställning till saker vi själva kan göra är centralt i kontot Lagningsaktivisterna, grundat av Leili Mander. Här finns mycket kunskap och inspiration att hämta! (Foto Leili Mander / Lagningsaktivisterna)

Tankar om textilvård, textilhistoria, hållbarhet och framtida inställning till saker vi själva kan göra är centralt i kontot Lagningsaktivisterna, grundat av Leili Mänder. Här finns mycket kunskap och inspiration att hämta! (Foto Leili Mänder / Lagningsaktivisterna)

Medvetandegörandet av historien och klädernas historia är viktig menar Leili; ”det finns så mycket politik i kvinnohistoria och kläder!”

Följ kontot Lagningsaktivisterna på instagram! Här finns så mycket kunskap, diskussionsutrymme och intressanta frågeställningar att ta del av vad gäller vår tids behandling av material, syn på kläder, textilier och vård av det vi har runt omkring oss. Leili Mänders politiska strategi berättar hon kommer från radikalfeminismen – hon tror på den medvetandehöjning som finns där.
– Jag tror verkligen på att närma sig vår värld från ett kunskapsperspektiv. Men det är inte så lätt. Vår värld är inte så rolig att granska med lupp alla gånger. Jag tänker ofta på det när jag ska skriva mina inlägg: Hur nära kan jag granska världen utan att de stackare som läser bryter ut i massdepression? Men som tur finns det ju utrymme för oändlig glädje och länkande krafter i skapandet kring textilier också. Så hittills verkar det ha gått bra!

The post Följer du Lagningsaktivisterna? Gör det! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.


Glad sommar! Och fortsätt göra rutor!

$
0
0

Vilka fantastiska rutor vi får in! Arbetet med Gerillaslöjdsfestivalens medverkan vid gatukonstfestivalen No Limit i Borås i september rullar sannerligen på – från hela landet skickas det in rutor, Maria hämtade ut paket också från Norge och Danmark för några veckor sedan – tack alla ni som bidrar! Tillsammans har ni gjort inte mindre än fem (!) meter rutor nu.

Och tack för fler rutor – vi blir superglada för fler då Parkspången, den bro som vi ska klä in med garn i Borås är 23 meter lång. Virka, sticka, sy, brodera din ruta – vårt gemensamma tema är Flower and Power, tolka det fritt och på ditt eget sätt!

Rutorna bör vara 12,5x 12,5 eller 25 x 25 centimeter stora eftersom Maria sätter ihop dem till de större delar som synes här. Och som sagt, tack alla som redan bidragit!

Dina färdiga rutor skickar du till
Maria Yvell
Skarpnäcks allé 21
128 35 Skarpnäck

På Gerillaslöjdsfestivalens facebooksida och på vårt instagramkonto @gerillaslojdsfestivalen finns löpande uppdateringar om era rutor. Och här finns det en pdf att ladda ner med om du vill sprida informationen ytterligare. Här är också ett evenemang att dela vidare.

Det är dags att stänga igen bloggen för sommaren, för att ta lite ledigt och också för att kunna fokusera mer på mitt bokprojekt och förstås på rutorna! Men eftersom vi fortfarande befinner oss i Hälsingland går det sannerligen ingen nöd på mig, att skriva, sticka rutor och njuta av sommaren går fint, tack!

På återhörande i augusti – och som sagt – glöm inte att skicka in dina rutor till oss! Tillsammans gör vi bäst. En riktigt skön sommar önskar jag er alla!

The post Glad sommar! Och fortsätt göra rutor! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Deadline för #gerillaslöjdgoesnolimit – skicka in dina rutor!

$
0
0

Vi har under sommaren tagit emot enorma mängder rutor - tack alla som skickat! - och sytt ihop dem löpande med ett fantastiskt resultat, eller hur? (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Vi har under sommaren tagit emot enorma mängder rutor – tack alla som skickat! – och sytt ihop dem löpande med ett fantastiskt resultat, eller hur? (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Nu är det hög tid för dig som suttit och fixat ihop rutor till Gerillaslöjdsfestivalens stora projekt på No Limit i Borås. Jag skrev om detta fantastiska projekt innan sommaren, och oj vad mycket som har hänt sedan sist! Vi har fått in så många rutor och vilka rutor sen! Alla som bidragit, vilket engagemang – vilken kraft och kreativitet – tack!

Eller - det är främst Maria @virkadygnetrunt som ägnat sig åt att sy ihop era rutor - här sitter hon koncentrerad utanför Folkets hus i Bagarmossen, där vi höll workshop, helgen som gick. (Foto Kurbits)

Eller – det är främst Maria @virkadygnetrunt som ägnat sig åt att sy ihop era rutor – här sitter hon koncentrerad tillsammans med deltagare utanför Folkets hus i Bagarmossen,  där vi höll workshop, helgen som gick. (Foto Kurbits)

Vi kommer alltså att åka till gatukonstfestivalen No Limit nästa vecka, där vi fått en hel bro till förfogande, Parkspången mitt i centrala Borås ska kläs in med allas rutor – rutor som vi nu sytt ihop till meterstora bidrag. Bron är 23 meter och vi är i mål! Vi har fått ihop till en hel brosida, och ger oss sjutton på att vi kan klä in delar av andra sidan också, bidragen väller fortfarande in.

En av många rutor - denna från Pia i Södertälje. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

En av många rutor – denna från Pia i Södertälje. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Det är alltså hög tid att skicka ditt färdiga bidrag: adressen är Maria Yvell, Skarpnäcks allé 21, 128 35 Skarpnäck. Vi har satt deadline till imorgon, 31 augusti, eftersom vi behöver få rutorna så fort det bara går. Skicka på alltså! Och skulle du vara en racervirkare, stickare eller brodös med speed i fingrarna och hinner göra fler till imorgon är måtten på rutorna 12,5*12,5 eller 25*25 cm. Tema: flower and power.

Och inte minst – är du i Borås under nästa vecka? Kom och besök oss på plats – ta med din ruta till oss direkt på plats, och hjälp oss gärna att sy ihop den med övriga! Vi finns vid Parkspången 11-20 torsdag-lördag och 11-16 på söndag, 7-10 september.

Vill du se mer av rutorna vi fått in? Följ vårt instagramkonto @gerillaslojdsfestivalen, eller vår facebooksida. 

De meterstora sjoken med rutor ska fästas längsmed det 23 meter långa broräcket på Parkspången i Borås. Välkommen dit! (Foto Kurbits)

De meterstora sjoken med rutor ska fästas längsmed det 23 meter långa broräcket på Parkspången i Borås. Välkommen dit! (Foto Kurbits)

 

The post Deadline för #gerillaslöjdgoesnolimit – skicka in dina rutor! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Gerillaslöjdsfestivalen goes No Limit – nu är vi på plats!

$
0
0

Nu är vi äntligen på plats i Borås! Vilken fantastisk känsla att vara här, och så enormt mäktigt det var igår att resa över landet med alla de mängder rutor vi fått från er – tack alla som skickat in bidrag! Vi har nått vårt mål som var 23 meter hopsydda rutor, nu satsar vi på att klä in båda brons sidor – klarar vi 46 meter?! Kom och hjälp till om du är i närheten, vi behöver alla händer vi kan få!

Vi är alltså på plats alla dagar fram till söndag, men hoppas då att kunna njuta av frukterna av vårt arbete – vill du lämna rutor är det alltså fram till lördag du kan bidra på plats. Följ oss på Instagram, @gerillaslojdsfestivalen, eller på Facebook under samma namn. Vi dokumenterar arbetet så mycket vi hinner. Och vill du komma i kontakt med oss, skicka meddelande via dessa kanaler så svarar vi! Eller så ses vi som sagt på Parkspången.

Slöjd är politik. Min egen ruta och min övertygelse om att vi tillsammans kan göra skillnad med våra händer. (Foto Kurbits)

Slöjd är politik. Min egen ruta och min övertygelse om att vi tillsammans kan göra skillnad med våra händer. (Foto Kurbits)

Själv tar jag med den här rutan till Parkspången, min devis som varit med mig under alla år med gerillaslöjden. Att vi gemensamt kan göra skillnad, säga våra åsikter, uttrycka vår glädje, sorg eller frustration genom händerna – det har länge varit min övertygelse och det har ni verkligen bevisat de senaste månaderna.

Rutan i inläggets topp är gjord av Vanna, hon är snart tio år och en av de klokaste människor jag känner. Och modigaste. För mig symboliserar den mycket av vad alla bidrag står för – att våga uttrycka sig, att våga lägga tid på sin egen röst, även om den är tolkad i nål och tråd eller stickor och garn. Heja er alla fantastiska gerillaslöjdare, heja alla er unga fantastiska gerillaslöjdare – snart är det er tur att ta över, och tur är ju det.

 

The post Gerillaslöjdsfestivalen goes No Limit – nu är vi på plats! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Nu är Parkspången i Borås helt täckt med garn – tack alla som var med oss!

$
0
0

Så har det gått ett par dagar sedan vi klädde in hela Parkspången i Borås i garn i gatukonstfestivalen No Limits regi. Vilket projekt det varit, och vilka upplevelser vi varit med om! Vi, Maria och jag som tillsammans utgör Gerillaslöjdsfestivalen, vågade inte drömma om att det skulle bli så engagerande, när vi där i början av maj gick ut med efterlysningen av de rutor vi behövde.

Kärlek till alla som var med oss i detta projekt! Ni är fantastiska! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Kärlek till alla som var med oss i detta projekt! Ni är fantastiska! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

För oj vad Maria har gått till posten och hämtat paket från er, och ojoj vad brevbäraren har levererat brev efter brev med era rutor – ni är 157 avsändare som bidragit med rutor, och då har flera av er skickat flera omgångar med paket. Antalet hopsydda rutor på broräcket är 1 046 stycken. Ettusenförtisex stycken! Och ytterligare tillkommer på räckets ovansida – ja, vi har verkligen blivit överösta med era rutor! Tillsammans räckte det gott och väl till att klä in båda sidorna av Parkspången – och ovansidan av dess räcken! 48 metrar med rutor blev det totalt.

Totalt täckte vi in 48 brometrar, det som ursprungligen skulle vara 23 blev alltså dubbelt så mycket - tack vare alla engagerade. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Totalt täckte vi in 48 brometrar, det som ursprungligen skulle vara 23 blev alltså dubbelt så mycket – tack vare alla engagerade. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Maria sågar tappert på, väder och vind var tuffa parametrar, men vi fick det att funka ändå. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Maria sågar tappert på, väder och vind var tuffa parametrar, men vi fick det att funka ändå. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Så tack alla ni som var med oss, från start och hela vägen in i mål hade vi engagerade händer, kärlek, pepp och omsorg om projektet. Tack alla som arbetat hemma med bidragen, tack för att ni skickade in och berättade om era rutor, det har verkligen förgyllt projektet också! Tack alla ni som kom och mötte oss i Borås med era bidrag, och också stort tack till alla de gemensamma händer som på plats sydde ihop rutor – det hade inte gått utan er! Inget hade gått utan er alla.

Engagerade volontärer dök upp i vårt tält under alla dagar, hela tiden. Det fanns mycket få stunder under dessa dagar då vi var helt själva. Tack för er tid och er medverkan på plats! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Engagerade volontärer dök upp i vårt tält under alla dagar, hela tiden. Det fanns mycket få stunder under dessa dagar då vi var helt själva. Tack för er tid och er medverkan på plats! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Ett jämnt flöde av rutor som lämnades in på plats... (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Ett jämnt flöde av rutor som lämnades in på plats av engagerade medverkande… (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

...alla gjorda med olika anledningar, i olika tekniker och med olika budskap. Här är det Borås stads kommunalråd Malin Carlsson som lämnar över sin ruta. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

...alla gjorda med olika anledningar, i olika tekniker och med olika budskap. Här är det Borås stads kommunalråd Malin Carlsson som lämnar över sin ruta. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

En del lämnade in rutor och stannade även och hjälpte till att sätta ihop dem - som Maj-Britt här till exempel. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

En del lämnade in rutor och stannade även och hjälpte till att sätta ihop dem – som Maj-Britt här till exempel. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Det är så fint att arbeta tillsammans, inte bara på plats, utan också att tillsammans kunna se att ens bidrag kan ingå i något större. Det har hantverket som en fantastisk egenskap och det är också något som vi visat fungerar så fint i det offentliga rummet. Parkspången är fylld med budskap, tankar och avtryck från hela landet, från så många olika människor.

Från tältets första dagar, fyllt med era rutor som vi sydde ihop på plats, och monterade upp på pinnar. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Från tältets första dagar, fyllt med era rutor som vi sydde ihop på plats, och monterade upp på pinnar. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)


Åldersspannet sträcker sig från 4 år upp till 97. Och de allra flesta bidragen kommer från kvinnor (och en massa barn!) – som med sin hantverkskunskap, handaskicklighet och sin generositet med både sin tid och sitt material – har hjälpt till att skapa detta. Vi gjorde det! Jag har sagt det flera gånger under dagarna i Borås, tillsammans gör vi bäst – och uppenbarligen också – mest.

Vill du se mer av alla rutor, följ Gerillaslöjdsfestivalens kanaler, på Facebook och på instagram, @gerillaslojdsfestivalen. Rutorna på bron får förhoppningsvis sitta kvar, och beroende på väder och vind tas de ner någongång i början på oktober. Så har du möjlighet, gå och se bron live, där gör den sig allra bäst!

Gemensamt gör vi bäst! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Gemensamt gör vi bäst! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Syjuntan från biblioteket i Jönköping kom med sina rutor och hjälpte till. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Syjuntan från biblioteket i Jönköping kom med sina rutor och hjälpte till. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Bland våra volontärer fanns också pratikanterna Elin och Paulina, tack för er hjälp! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Bland våra volontärer fanns också pratikanterna Elin och Paulina, tack för er hjälp! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Liksom Sibylla (ståendes) och Anneli som var med och hjälpte till, supervärdefullt! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Liksom Sibylla (ståendes) och Anneli som var med och hjälpte till, supervärdefullt! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Något fint som händer i handarbetssituationer är också att de som kan hjälper de som inte kan. Här kom tre supercoola tjejer som väntade på bussen förbi, de hade inte sytt förut, och fick hjälp av andra volontärer - vips satt de och sydde som ess, tack för hjälpen tjejer! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Något fint som händer i handarbetssituationer är också att de som kan hjälper de som inte kan. Här kom tre supercoola tjejer förbi, de hade inte sytt förut och fick hjälp av andra volontärer – vips satt de och sydde som ess, tack för hjälpen tjejer! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Den helt färdiga Parkspången! 48 meter inklädd bro, förhoppningsvis lika fin nu en vecka senare. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Den helt färdiga Parkspången! 48 meter inklädd bro, förhoppningsvis lika fin nu en vecka senare. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Uppmärksamheten har också kommit från media; som hänfört och ibland frågande följt projektet:

*Borås Tidning besökte oss på plats, det blev både TV-klipp och tidningsartikel.
*Också P4 Sjuhärad besökte oss på plats, de intervjuade också No Limit om projektet innan vi kom dit, lyssna här.
*Lotta Bromé i P4 Extra ville veta mer om projektet, lyssna här (sändningens tio sista minutrar)
*Projektet har också beskrivits av en hängiven gerillaslöjdsgrupp på biblioteket i Jönköping, de damer som också fantastiskt nog kom och lämnade sina rutor och hjälpte till på plats, här hör du dem i P4 Jönköping.
*P4 Jönköping hälsade också på i Kungsbacka hos Karina Paulsson som arrangerade workshop i sin trädgård för att bidra med rutor, här berättar hon mer.
*Här är ett inlägg om en förskoleklass i Borås som medverkade med fantastiskt fina rutor.
*Här pratade vi om kreativitet och skapande i P4 Karlavagnen, där No Limit förstås kom på tal.
*Stockholm Direkt skrev om vårt uppdrag.
*Och Borås Tidnings tidiga intervju om projektet satte fart på Boråsborna förstod vi, fint att många hörsammade vår efterlysning genom detta.

Två trötta men mycket glada och nöjda gerillaslöjdare. Maria Yvell till vänster i bild, och jag. Gemensamt gör vi också bäst Maria, det är makalöst vad vi kan åstadkomma med gerillaslöjden som metod! Och vad roligt vi har! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Två trötta men mycket glada och nöjda gerillaslöjdare. Maria Yvell till vänster i bild, och jag. Gemensamt gör vi också bäst Maria, det är makalöst vad vi kan åstadkomma med gerillaslöjden som metod! Och vad roligt vi har! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

The post Nu är Parkspången i Borås helt täckt med garn – tack alla som var med oss! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Var med och #delavantar du med!

$
0
0

Sugen på att sticka lite vantar i höst? Här kommer ett roligt projekt att vara med i, från hemslöjden i Skåne. Där har man startat hösten med vantinspiration de luxe, med Erika Nordvall Falcks imponerande vantsamling med vantar från norr. Utställningen Samiska marknadsvantar är över, men kvar finns projektet #delavantar som går i vantens tecken.

-Vi vill gärna att alla som vill gör ett mönster till ett par egna vantar, och gärna stickar dem och skickar in till oss. Vi kommer att göra en utställning med alla vantar vi får in, säger Sofia Månsson, som är hemslöjdskonsulent och ansvarig för projektet.

#delavantar är hemslöjden i Skånes nya gemensamhetsprojekt - tidigare har det varit broderi och snickeri på tapeten, nu vill de samla in allas era vantar. (Foto Hemslöjden i Skåne)

#delavantar är hemslöjden i Skånes nya gemensamhetsprojekt – tidigare har det varit broderi och snickeri på tapeten, nu vill de samla in allas era vantar. (Foto Hemslöjden i Skåne)

Men, säger Sofia, du får gärna formge flera mönster, sticka flera vantar, eller bara något par, gör som du vill! Tanken är att tillsammans bygga upp en fysisk vantutställning, men också ett digitalt arkiv med en massa nyformgivna vantar att ta del av.

-Det är roligt att prova nya medier och att använda sig av olika plattformar när vi tänker utställningar och projekt. Stickvärlden är i sig både generös och digital och därför har vi skapat en sajt där alla mönster laddas upp, en facebookgrupp och också genom att söka på instagram och facebook på #delavantar, säger Sofia om tankarna från hemslöjdskonsulenterna kring #delavantar.

Till projektet har också podden Stickkontakt bjudits in som samtals- och samarbetspart.

En mall med grundmönster på en vante underlättar för dig som vill att formge din egen vante. Ladda upp ett eller flera mönster! Och sticka din egen vante (eller flera!) och skicka in till #delavantar. (Foto Hemslöjden i Skåne)

En mall med grundmönster på en vante underlättar för dig som vill att formge din egen vante. Ladda upp ett eller flera mönster! Och sticka din egen vante (eller flera!) och skicka in till #delavantar. (Foto Hemslöjden i Skåne)

Men hur gör man då? Måste man börja helt från början? Om du vill – enda önskemålet är att vantarna är stickade, sen får de se ut hur som helst. Broderade, applicerade eller hur du väljer att smycka dem, alla vantar räknas och kommer med i utställningen, försäkrar Sofia.

För att underlätta har ett grundmönster tagits fram, så du som känner dig lite ringrostig, var lugn! Här kan du få hjälp. Det du däremot måste göra är att själv bestämma hur din vante ska se ut; det vill säga, du får helt fritt välja utseende på din vante. För av upphovsrättlsiga skäl får du ju inte kopiera någon annans mönster.

Men tanken att också bjuda in till själva formgivningsprocessen tycker jag är sympatisk. För den som stickar mycket som hobby kan detta vara en ny eller rolig utmaning. Och jublet kring projektet har låtit höra av sig, även om man endast är i startgroparna ännu. Sett till delningar och aktiviteter i facebookgruppen är det många som är på gång. Sofia själv är inne på sitt sjätte par för att det är så roligt:

– Jag är ingen proffsstickare alls, och har under de månader jag varit igång lärt mig en massa om just formgivningen i sig, vad som funkar och vad som inte funkar när man bestämmer mönster och färger. Det har varit en rolig process som jag hoppas att fler kommer att vilja ta del av, säger hon.

Projektledarna bakom #delavantar har inga begränsningar på antalet vantar de kan ta emot - de hoppas på många! (Foto Hemslöjden i Skåne)

Projektledarna bakom #delavantar har inga begränsningar på antalet vantar de kan ta emot – de hoppas på många! (Foto Hemslöjden i Skåne)

#delavantar kommer att bli till en utställning som visas på hemslöjden i Landskrona 20 januari – 3 mars. Senast 8 januari behöver dina fysiska vantar vara på plats för att de ska hinna komma med i utställningen. All information om hur du laddar upp ditt mönster, hur du delar med dig och postar dina vantar finns på sajten: vantar.hemslojdeniskane.se

Vantarna vandrar sedan vidare, 10 mars -30 april finns utställningen i Luleå, på Norrbottens museum. i  Eftersom inspirationen väcktes i samband med utställningen om de samiska marknadsvantarna passar det fint att dessa vantar också landar där. Men glöm inte heller bort att utställningen också pågår på nätet via vantar.hemslojdeniskane.se, podcasten Stickkontakt, instagram genom #delavantar och i facebookgruppen #delavantar.

Ta fram formgivningsgurun inom dig, specialbeställ dina egna vantar av dig själv och sätt igång att sticka! Så här kommer du igång. 

Här är det upprop som gått ut kring projektet. Mer information hittar du på sajten vantar.hemslojdeniskane.se (Foto Hemslöjden i Skåne)

 

 

 

The post Var med och #delavantar du med! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Boksläpp: Sticka mönster av Ann-Mari Nilsson

$
0
0

Kolla in, mer stickning! Häromdagen skrev jag om projektet #delavantar – här är något ytterligare för alla stickfans därute. Ni som var på vävmässan och bokmässan har säkerligen sett höstens första utgivning från Hemslöjdens förlag – den efterlängtade boken från mönsteresset Ann-Mari Nilsson.

 

Mönsterstickning av Ann-Mari Nilsson, som släpper sin nya bok Sticka mönster i höst. Ta chansen att träffa henne på Svensk Hemslöjd i Stockholm på torsdag. (Foto Thomas Harrysson)

Mönsterstickning av Ann-Mari Nilsson, som släpper sin nya bok Sticka mönster i höst. Ta chansen att träffa henne på Svensk Hemslöjd i Stockholm på torsdag. (Foto Thomas Harrysson)

På torsdag finns hon på plats på Svensk Hemslöjd för att berätta mer om boken. Tillsammans med Lotta Ahlvar pratar hon också mode och stickning, missa inte det om du är i närheten! 18.00 på Norrlandsgatan 20 hittar du samtalet och boken.

Mönsterstickning ur Ann-Mari Nilssons bok Sticka mönster. (Foto Thomas Harrysson)

Mönsterstickning ur Ann-Mari Nilssons bok Sticka mönster. (Foto Thomas Harrysson)

Ann-Mari Nilsson bjuder på 90 mönster i flerfärgsstickning med lyfta maskor, ytmönster och traditionell mönsterstickning. Och här finns också mössor, vantar eller större plagg, alla i karaktäristiska mönsterblandningar. Boken innehåller 48 mönster med lyfta maskor, 24 varianter på ytmönster och 15 mönster med klassisk mönsterstickning.

Mönsterstickning, Ann-Mari Nilsson. Ur boken Sticka mönster, Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

Mönsterstickning, Ann-Mari Nilsson. Ur boken Sticka mönster, Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

Är du nyfiken på Ann-Mari Nilsson så kan jag berätta att hon är utbildad industridesigner från Beckmans, hon har arbetat bland annat med Katja of Sweden och Marc O’Polo. Detta är hennes tredje stickbok på Hemslöjdens förlag.

Lyfta maskor. (Foto Thomas Harrysson)

Lyfta maskor. (Foto Thomas Harrysson)

The post Boksläpp: Sticka mönster av Ann-Mari Nilsson appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Engagerande gerillaslöjdsdag i Århus

$
0
0

Förra veckan var jag i Århus i Danmark för att delta i den fantastiskt fina gerillaslöjdsdag som anordnats där. Jag var inbjuden av FOF Århus och stickföreningen Gavstrik som verkligen bjöd på en heldag i hantverksaktivismens tecken.

Oerhört fin marknadsföring för dagen, dessa små taggar satt uppe på en rad olika platser i Århus. Tack för ett så fint arrangemang FoF Aarhus! (Foto Kurbits)

Oerhört fin marknadsföring för dagen, dessa små taggar satt uppe på en rad olika platser i Århus. Tack för ett så fint arrangemang FoF Aarhus! (Foto Kurbits)

Jag fick föreläsa om gerillaslöjdsrörelsen för en stor och entusiastisk publik, som också hade mycket intressanta frågor och resonemang att dela med sig av.

Jag har varit i Århus! Tack alla som var med under dagen, verkligen roligt. Alla fina bilder från dagen, inklusive den här kommer från FoF Aarhus, foto: Jørgen Diswal

Jag har varit i Århus! Tack alla som var med under dagen, verkligen roligt. Alla fina bilder från dagen, inklusive den här kommer från FOF Aarhus, foto: Jørgen Diswal

Det var en så fin upplevelse, dels att se hur gerillaslöjden engagerar runt om i världen och kunna få vara på plats utanför Sveriges gränser för att ta del av det, dels att de projekt som dagen både presenterade och genomförde var så intressanta.

En finfin publik! Här i mitten med röd halsduk sitter Agnete Rasmussen, ordförande i Gavstrik och initiativtagare till dagen. Fotandes till höger i bild Eva mm Engelhardt som höll i en av de spännande workshoparna under eftermiddagen. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

En finfin publik! Här med röd halsduk sitter Agnete Rasmussen, ordförande i Gavstrik och initiativtagare till dagen. Fotandes till höger i bild Eva mm Engelhardt som höll i en av de spännande workshoparna under eftermiddagen. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Under våren har Gavstrick bjudit in sina medlemmar och allmänt broderiintresserade att göra bokrecensioner i broderi – samma förutsättningar till alla; välj ut en bok du tycker om eller vill rekommendera, eller av andra anledningar lyfta – betygsätt den med stjärnor och berätta vad den heter och vem som gjort den. Allt fritt tolkat i stygn förstås, samma givna format, samma vita botten.

Broderade bokrecensioner - med utgångspunkt i det du själv vill rekommendera till andra. Utförda i valfria stygn och på valfritt sätt - fint eller hur? (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Broderade bokrecensioner – med utgångspunkt i det du själv vill rekommendera till andra. Utförda i valfria stygn och på valfritt sätt – fint eller hur? (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Se hur mycket olika rekommendationer som kom in! Och så spännande att se hur olika det blir när olika människor väljer ut böcker som av olika anledningar betyder något.

Och oooh, kolla här! jJag är mycket stolt över att jag fått ett eget bokomslag! Se Gerillaslöjdsboken, längst upp! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Och oooh, kolla här! Jag är mycket stolt över att jag fått ett eget bokomslag! Se Gerillaslöjdsboken, längst upp! (Och med 5 (!) stjärnor!)  (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Resten av dagen ägnades åt att göra bløde brosten – mjuka gatustenar. Till dagen hade det tagits fram skumgummikuber som alla förvandlades till gatusten med budskap under dagen genom olika workshops: broderi, virkning, stickning, fri sömnad eller återbruk. De över hundra deltagarna delade upp sig i olika workshops och satte igång. Se så många fina bilder på hantverksaktivister in action! 

Ivriga deltagare i stickworkshopen - mitt i bild syns skumgummistenarna som undner dagen förvandlades. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Ivriga deltagare i stickworkshopen – mitt i bild syns skumgummistenarna som undner dagen förvandlades. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Workshop i broderi för att skapa i dubbel bemärkelse mjuka budskap till det offentliga rummet. Allt under gerillaslöjdsdagen i Århus förra veckan. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Workshop i broderi för att skapa i dubbel bemärkelse mjuka budskap till det offentliga rummet. Allt under gerillaslöjdsdagen i Århus förra veckan. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Gemensamt tema, olika uttryckssätt. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Gemensamt tema, olika uttryckssätt. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Färdiga stenar! Dessa tillverkades på Dokk1 under gerillaslöjdsdagen, fler finns säkerligen på gång! Fint projekt. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Färdiga stenar! Dessa tillverkades på Dokk1 under gerillaslöjdsdagen, fler finns säkerligen på gång! Fint projekt. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Workshop också i återbruk och redesign, där en rad olika material användes för att klä in de mjuka stenarna. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Workshop också i återbruk och redesign, där en rad olika material användes för att klä in de mjuka stenarna. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Också i fria stygn med valfri bakgrund tillverkades stenar, här med gerillaslöjdaren Eva mm Engelhardt, se här! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Också i fria stygn med valfri bakgrund tillverkades stenar, här med gerillaslöjdaren Eva mm Engelhardt, se mer av hennes arbete här! (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Tack för en strålande dag FoF Aarhus och Gavstrik! Låt oss göra det igen 2018! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Mycket inspiration på samma ställe, en fin dag i Århus alltså!  (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Tack för en strålande dag FoF Aarhus och Gavstrik! Låt oss göra det igen 2018! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)

Tack för en strålande dag FOF Aarhus och Gavstrik! Låt oss göra det igen 2018! (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

The post Engagerande gerillaslöjdsdag i Århus appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.


Kolla in! Husmorsgraffitin tar över i Norrköping!

$
0
0

I dagarna är det fullt av husmorsgraffiti i Norrköping, det är kvinnonätverket Hemma med initiativtagaren och konstnären Anneli Lindberg som arrangör tillsammans med galleristen Sahar Burhan bjuder på tre dagars workshops med målet att samlas, arbeta ihop och visa upp kraften i garnet i det offentliga rummet. Arbetet utförs på galleri Kameleont i Norrköping.

Just nu på Galleri Kameleont i Norrköping - workshop i husmorsgraffiti. Ta del av arbetet på plats i helgen om du är i trakten. Kvinnonätverket Hemma arrangerar. (Foto Anneli Lindberg)

Just nu på Galleri Kameleont i Norrköping – workshop i husmorsgraffiti. Ta del av arbetet på plats i helgen om du är i trakten. Kvinnonätverket Hemma arrangerar. (Foto Anneli Lindberg)

Husmorsgraffitin samlar dukar, nya och gamla spetsar, band och all sorts textil som tidigare generationer kvinnor tillverkat – ni vet, de där högarna som ligger på loppisar och kostar snudd på ingenting. Genom tilltag som dessa synliggörs de och tas om hand. Vårdas och tas tillvara. Anneli Lindberg är mitt uppe i pågående program när hon ändå hinner berätta för mig;

-Vi är kvinnor från olika håll, nyanlända, bofasta här sedan länge, med andra modersmål och med svenska. Textilen är vårt gemensamma språk och vi utgår från det redan gjorda, av våra förmödrar. Många kvinnors samarbete blir det!

Projektet samlar kvinnor från alla håll, här är textilen det gemensamma språket, berättar Anneli Lindberg, initiativtagare till husmorsgraffiti-worskshopen som pågår idag. (Foto Anneli Lindberg)

Projektet samlar kvinnor från alla håll, här är textilen det gemensamma språket, berättar Anneli Lindberg, initiativtagare till husmorsgraffiti-worskshopen som pågår idag. (Foto Anneli Lindberg)

Foton från gårdagens workshoppass, där virkade, knypplade, broderade dukar, grytlappar och textilier sätts samman av kvinnonätverket Hemma. Allt som görs sätts upp i offentliga rummet i Norrköping. (Foto Anneli Lindberg)

Foton från gårdagens workshoppass, där virkade, knypplade, broderade dukar, grytlappar och textilier sätts samman av kvinnonätverket Hemma. Allt som görs sätts upp i offentliga rummet i Norrköping. (Foto Anneli Lindberg)

Idag är sista workshopdagen och imorgon lördag är det vernissage – redan nu finns en hel del uppsatt i stadsrummet, men nätverket håller också till på Galleri Kameleont där öppningen sker imorgon. Imorgon presenteras kvinnonätverket Hemma av Sahar Burhan, Anneli Lindberg och även under kommande vecka finns möjlighet att bidra, material finns på plats.

Ut med det i offentligheten! Husmorsgraffiti i Norrköping just nu. (Foto Anneli Lindberg)

Ut med det i offentligheten! Husmorsgraffiti i Norrköping just nu. (Foto Anneli Lindberg)

Husmorsgraffti, är som en del av gerillaslöjdsrörelsen tillåtande, icke-förstörande och lustfylld. Anneli Lindberg:

– Ingen ska behöva kunna virka eller sticka för att delta. Vi lär av varandra och tar tillvara. Vi möts över språkgränserna, det är häftigt. Att sitta och försöka lära ut luftmaskor bredvid en kvinna som inte delar samma språk är fint. Vi tar plats tillsammans och visar att vi vågar visa upp och ”busa” lite. För de vi gör är ju inte riktigt riktigt lagligt. Men vi törs och vi förstör ju inget. Dessutom har vi som regel att titta till de vi satt ut, och lappa, laga och även har det hänt att vi tar ner och tvättar!

Projektet engagerar kvinnor i nätverket Hemma. (Foto Anneli Lindberg)

Projektet engagerar kvinnor i nätverket Hemma. (Foto Anneli Lindberg)

Följ projektet på facebook ni som inte är i krokarna. Och ni som är i Norrköping med omnejd i helgen, spana in de färgstarka dukar och textilier som påminner om tidigare generationers kvinnokraft och som förstås manifesterar samtidens starka kvinnor. Som Anneli Lindberg säger: Vi jobbar inte med förspilld kvinnokraft utan vi använder oss av förmödrarnas urkraft. Härligt! Och följ projektet via facebook. Anneli Lindberg avslutar:

-Mitt mål med detta är att få nya vänner! Att använda mitt konstnärskap på ett sätt som just nu känns mest meningsfullt. Att försöka sprida lite mera förståelse och lära känna nya människor. Dessutom är jag stolt över min stad och vill dela med mej av den.

Full fart i husmorsgraffitins tjänst. Följ projektet live eller via facebook. Vernissage imorgon! (Foto Anneli Lindberg)

Full fart i husmorsgraffitins tjänst. Följ projektet live eller via facebook. Vernissage imorgon! (Foto Anneli Lindberg)

The post Kolla in! Husmorsgraffitin tar över i Norrköping! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Nu är det julmarknad igen! Och nu är det julmarknad igen!

$
0
0

Favorit i repris gott folk! Här är årets julmarknadslista! Med en rad tips till dig som vill få inspiration och stämning inför julen, som vill köpa en eller annan handgjord julklapp och fånga den där magiska julstämningen som december ju faktiskt bjuder på om man letar lite. Det är fint att upptäcka att det är mycket som händer runt om i landet inför adventshelgerna ända fram till jul.

Har du en julmarknad som du vill ha med här? Mejla mig så uppdaterar jag, frida@kurbits.nu.

Julmarknad på Kaleido, Uppsala, fram till 5 januari. (Foto Kaleido)

Julmarknad på Kaleido, Uppsala, fram till 5 januari. (Foto Kaleido)

Julmarknad på Jamtli (Foto Erik Westberg)

Julmarknad på Jamtli 8-10 december. (Foto Erik Westberg)

Ljusstakar av Systrarna Karlssons, på À la London i Borås. (Foto À la london)

Ljusstakar av Systrarna Karlssons, på À la London i Borås. (Foto À la london)

Mekens julmarknad, Smedjebacken. (Foto Mekens julmarknad)

Mekens julmarknad, Smedjebacken. (Foto Mekens julmarknad)

Beckmans julmarknad 9-10 december. (Foto Beckmans)

Beckmans julmarknad 9-10 december. (Foto Beckmans)

 

The post Nu är det julmarknad igen! Och nu är det julmarknad igen! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

#delavantar levererar fantastiska alster!

$
0
0

Jag har med glädje noterat det allt mer intensiva postandet av vantar i mina sociala medier-kanaler på sistone – som det har stickats och skickats vantar över landet!

Idag är sista inlämningsdag för Hemslöjden i Skånes ambitiösa upprop #delavantar, det som inom kort ska bli en utställning med just hemstickade och egendesignade vantar från alla stickare som vill vara med. Efterlysningen av vantar gick ut efter sommaren och  jag skrev om uppropet här.  I uppgiften ingår att själv formge och sticka ett par vantar samt att konstruera ett mönster så att andra kan sticka dem.

Vantar av Johanna Sandén, de heter Cirkusvantar i tre storlekar. (Foto #deialvantar)

Vantar av Johanna Sandén, de heter Cirkusvantar i tre storlekar. Länkar till mönstret till dessa vantar och alla vantar finns sist i inlägget, samt på #delavantar blogg förstås. (Foto #deialvantar)

Då hoppades och trodde nog hemslöjdkonsulenten Sofia Månsson som arbetar med projektet att en del skulle nappa och att vantar skulle komma in, men frågan är om hon verkligen kunde tro att så många vantar och mönster skulle trilla in? Fröjden alltså, så många smarta, roliga, vackra vantar! Alla med samma grundmönster, men med så många olika resultat och variationer.

Vanten Hildur, av Rebecka Widell, ytterligare ett av många fantastiska par inskickade vantar. Utställningen #delavantar öppnar den 20 januari. (Foto #deialvantar)

Vanten Hildur, av Rebecka Widell, ytterligare ett av många fantastiska par inskickade vantar. Utställningen #delavantar öppnar den 20 januari. (Foto #deialvantar)

Se själva! Följ med nöje #delavantar på instagram och facebook, samt förstås läs på bloggen där alla vantar och dess mönster (!) också finns upplagda. Ett stort plus är förstås också den eminenta bloggen, där administratörerna arbetat för fullt för att posta både bild, beskrivning och mönster på varje inskickat par.

En stadig frukost, vantarna är gjorda av Sally Ståhl. (Foto #delavantar)

En stadig frukost, vantarna är gjorda av Sally Ståhl. (Foto #delavantar)

Är du i sticktagen och panikslagen över deadline? Jag tror att du kan vara hyfsat lugn, jag läste i flödet att det går att mejla in beskrivning och mönster omgående, och att vantarna kan skickas under hela veckan, dock säkerligen ju fortare desto bättre. Utställningen med alla fantastiska vantar kommer att hängas för att öppna nästa lördag, 20 januari. Läs mer om utställningen här! 

Här är ytterligare ett gäng ambitiösa, roliga, smarta, välgjorda och vackra vantar – bara ett urval som sagt, kolla in #delavantar för all prakt!

En tager vad en haver, vantar av Marie Wetterstrand. (Foto #delavantar)

En tager vad en haver, vantar av Marie Wetterstrand. (Foto #delavantar)

Vanten Spraka, av Agnes Asker. (Foto #delavantar)

Vanten Spraka, av Agnes Asker. (Foto #delavantar)

Vanten Snöbär, av Eva Kitok. (Foto #delavantar)

Vanten Snöbär, av Eva Kitok. (Foto #delavantar)

Vanten Signe, Maria West. (Foto #delavantar)

Vanten Signe, Maria West. (Foto #delavantar)

Vinterdiso, vantar av Madelene Linderstam. (Foto #delavantar)

Vinterdiso, vantar av Madelene Linderstam. (Foto #delavantar)

Vanten Tulpan, av Monica Larsson. (Foto #delavantar)

Vanten Tulpan, av Monica Larsson. (Foto #delavantar)

Ett samtida tecken, # blev mönstret för den här vanten av Anita Fors. Klart att de heter #vantar. (Foto #delavantar)

Ett samtida tecken, # blev mönstret för den här vanten av Anita Fors. Klart att de heter #vantar. (Foto #delavantar)

Nybörjarn, vante och mönster av Ulrika Olsson. (Foto #delavantar)

Nybörjarn, vante och mönster av Ulrika Olsson. (Foto #delavantar)

Anna Svensson har stickat vanten Henna. (Foto #delavantar)

Anna Svensson har stickat vanten Henna. (Foto #delavantar)

Rönnblad, vantar stickade av Alexandra Nikoleris. (Foto #delavantar)

Rönnblad, vantar stickade av Alexandra Nikoleris. (Foto #delavantar)

Mitt Skåne, vante av Lotta Wiking. (Foto #delavantar)

Mitt Skåne, vante av Lotta Wiking. (Foto #delavantar)

Vanten Erika, av Inger Andersson, inspirerad av den tidigare utställningen Samiska marknadsvantar av samlaren och stickaren Erika Nordvall Falck. (Foto #delavantar)

Vanten Erika i inläggets topp, av Inger Andersson, inspirerad av den tidigare utställningen Samiska marknadsvantar av samlaren och stickaren Erika Nordvall Falck. (Foto #delavantar)

Länkar till vantarna kommer här: (en del vantar har inte hunnit komma upp på bloggen ännu, följ bloggen och facebooksidan för mer info!)

Johanna Sanden, Cirkusvantar i tre stolekar

Sally Ståhl, En stadig frukost

Marie Wetterstrand, En tager vad en haver&gräver där en står

Agnes Asker, Spraka

Eva Kitok, Snöbär

Maria West, Signe

Madelene Linderstam, Vinterdisco

Monica Larsson, Vanten Tulpan

Ulrika Olsson, Nybörjarn

Anna Svensson, Vanten Henna

Alexandra Nikoleris, Rönnblad

Inger Andersson, Vanten Erika

The post #delavantar levererar fantastiska alster! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Och framtiden är … händig?

$
0
0

I februari 2017 skrev jag den här artikeln, men undertiteln – om framtiden är handgjord, hur är vi som släkte som ska utföra den beskaffade? Ett år senare tittar jag tillbaka på utgivningen och det sammanhang den skrevs i, nu är vi i framtiderna i jämförelse med vad vi var då, och det var ett spännande sammanhang att vara i. Fanzinet Esselde med nummer 3 i utgivningen hade temat Framtider. Det var också en del i den pågående utgivningen i serien Konsthantverk i Sverige.  Essän nedan känns relevant också idag och jag vill därför dela den också här.

Läs med behållning hela fanzinet med framtidstema, en rad intressanta ingångar med bland annat William Morris som ledstjärna. Och gjort av en rad spännande kreatörer med olika ingångar, se själv! Här följer min text:

Idag vet vi att handen var väl utvecklad för drygt fyra miljoner år sedan, vid en tid då våra förfäders hjärnor fortfarande hade samma storlek som hos en schimpans. Man kan säga att handen fanns före hjärnan. Kanske var det handen med alla sina möjligheter som under evolutionen drev på hjärnans utveckling. Kanske är det handen vi har att tacka för vår intelligens, vår språkförmåga och vår förmåga till abstrakt tänkande?

Jag lyssnar på handkirurgen och författaren Göran Lundborg i P1:s Filosofiska rummet, det handlar om handen och tanken. Sista meningen i Göran Lundbergs citat ovan etsar sig fast: … handen vi har att tacka för vår intelligens, vår språkförmåga och vår förmåga till abstrakt tänkande? Ja kanske! Det är en spännande tanke.  

hän`dig adj. ~t ORDLED: händ-ig: som har fallenhet för (smärre) praktiskt arbete särsk. sådant som utförs med händerna el. med enkla redskap: en ~ man som har gjort alla möblerna själv

Jag läser en bok, Handen som handling – om kultur och bildning, av Eva Malm. Hon skriver om The panel of hands, ett av världens äldsta konstverk, över 40 000 år gammalt, som visar schabloner av utövarens egna hand. Det finns i grottan El Castillo i Spanien. Eva Malm beskriver målande:

Handformerna framträder, tror man sig veta, genom att handen lagts på bergväggen och omgivits av rött eller svart pigment. Handens avtryck har därmed bergets struktur och färg. Det förekommer också bilder där handens avtryck är färgat. När bilderna beskrivs används naturligt nog ord och begrepp tagna ur nutiden; schablon, stencil och negativ form. Färgpigmenten har bevarats eftersom de blandats med djurfett och urin. Vi talar om röd järnoxid, ockra, svart manganoxid, om träkol och om bindemedel och betning. I vår tid vet vi mycket. Vi har kemiska begrepp. En gång för länge länge sedan visste och kunde man också. På ett annat sätt.

Jag hör begreppen Homo Handmade, Homo Sapiens Technicus samt Homo Habilis. Det senare med betydelse den händiga människan. Homo Habilis anses vara den första arten som tillhör vårt eget släkte och levde för ungefär 2,3 miljoner år sedan. Den händiga människan var kort (1,30 m) och hade oproportionerligt långa armar i jämförelse med oss idag. Med sedan tidigare utvecklade händer, företrädesvis tummar som kunde röras in mot handflatan – “hand med tumgrepp bildade underlag för kultur”, som Eva Malm beskriver det. Homo Habilis har fått sitt namn efter sin förmåga att tillverka enklare vapen och verktyg i sten, och även om dessa stenflisor är primitiva i våra ögon var de mer avancerade än några tidigare verktyg. Dessa medförde att Homo Habilis kunde leva på platser där det tidigare varit för farligt för primater. Det är fortfarande omstritt huruvida den händiga människan var den första hominiden som bemästrade verktygsbyggandet. Men att hen gjorde det är av störst vikt här, eftersom att medvetet tillverka verktyg kräver förmåga till abstrakt tänkande och planering. Något som gäller än idag.

Arkitekten och humanisten Peter Broberg betraktade människan som en Homo Sapiens Technicus. Han menade att användandet av teknik – redskap, verktyg och vapen – haft ett avgörande inflytande på tillkomsten och utvecklingen av människan. Handens centrala roll i utvecklingen ger att Broberg därför benämnde Homo Sapiens för Homo Handmade. Handen, hjärnan och verktygen kom tidigt i evolutionen att samverka på ett sätt som drev på framväxten av en samhällsstruktur skriver Göran Lundborg i boken Handen och hjärnan och exemplifierar bland annat med teknikutvecklingen av synålen, växtfiber för tillverkning av snören, rep, korgar och kläder till exempel. Eller utvecklingen av användandet av rensel, väska och den flätade korgen. Att kunna samla och bära med sig hem har varit avgörande för mänsklig utveckling.

Jag pratar med min frilanskollega, kursledaren, slöjdaren och stickboksförfattaren Erika Åberg. Vi pratar om att det är svårt att göra själv, att det kräver övning. Om en bemästrar att göra själv ligger en i framkant idag. Det lockar oss i ett samhälle där vi är vana att köpa våra produkter och tjänster.  Att göra dem själv är något vi rationaliserat bort – om inte det håller på att ändras? För visst kan vi ana ett ökat kreativt självförtroende? Och vad beror det på? Knappast för att vi egentligen behöver tillverka produkter – väl? Vi lever i en välfärdsstat där det ofta är dyrare att köpa färdigt material för att tillverka saker än att köpa färdiga produkter. Men hur kommer det sig att vi mer och mer ser oss kapabla att ge oss i kast med handgjorda projekt? Jo, för att görandet är mer förknippat med att tillfredsställa våra behov idag. Men bara för att vi vill göra mer själv betyder det inte att det är lätt! Erika säger:
– Alla kan inte kunna vid första försöket, men den goda nyheten är att alla kan lära sig! Det tar tid att tillskansa sig kunskap – och det är ju inte dåligt, då har man ju en härlig tid framför sig.

Hon säger att slöjdens uppgift i framtiden bör vara att visa:
– Jag kan visa dig hur jag gör, men du måste lära dig själv.

Däri ligger en stor och svår omställning i samhället idag, där vi förväntar oss snabba kickar och direkta resultat. Att träget och långsamt nöta de 10 000 timmarna för att bli bra på något är svåruppnåeligt för många idag. Men det finns en eftersträvansvärd tillfredsställelse i att bemästra något, säger hon.

Jag läser en bok, David Jonstads Jordad. Han konstaterar att civilisationer kommer och går, men marken består. Under det senaste århundradet menar han att de flesta av oss förlorat den markkontakt som varit självklar för våra förfäder. Nu är det tid att återuppta den, skriver han: “det är dags att komma ner på jorden igen”.

En sak jag varit nyfiken på är vad vi kan lära oss av dem som har byggt sin värld för hand och ändå haft gott om tid över för att leva. … Jag påstår inte att det var bättre förr – verkligen inte – men allt var inte heller sämre förr och det finns mycket vi kan lära oss av dem som levt före oss.

Jag pratar med slöjdaren Jonatan Malm som under en månad var i exil i Stockholm, i köpkvarteret Sickla på slöjdresidens. Vi landar i att det är skillnad på att vara självförsörjande och försörja ett samhälle. Var går gränsen för när man endast slöjdar för sig själv och när man bygger upp ett samhälle med slöjd och hantverk? Och vem bygger? Vi har inget svar än. Men han säger:
– Jag har nog aldrig varit på en plats som genomsyras av kapitalism som Sickla. Det har nog heller aldrig känts som så mycket protest att tälja en smörkniv som här, just nu.

Så här ser det ut i Jonatans del av residenset, hans verkstad. (Foto Kurbits)

Så här ser det ut i Jonatan Malms del av residenset, hans verkstad under januari 2017. (Foto Kurbits)

Jonatan Malms protesthandling berör något fundamentalt inom slöjden, att hushålla med egna resurser för att ta kontrollen. På samma sätt gäller för makers, görare inom tekniken; journalisten Dale Dougherty belyste detta när han startade tidningen Make 2005, med en väl funnen slogan; Om du inte kan öppna det äger du det inte. Ett tydligt ställningstagande mot föreställningen om att konsumenten visserligen har tillgång till ett oändligt utbud av elektronikprodukter, men utan att förstå dem eller kunna bygga om den efter sina egna önskemål. Makerrörelsens födelsedatum hör ihop med starten av Make, och Chris Andersen beskriver i boken Makers att tidningen inte bara gav subkulturens individer det gemensamma namnet, utan även lyfte den och visade att vi alla kan påverka vårt förhållande till tekniken.  Har vi kommit dithän med hantverket nu? Gäller det för alla eller för utvalda? Vill vi det?

Vad får jag läsa om i framtiden? Homo Slöjdare? Homo Makers? Homo Craftivists? Homo Resiliens? Vilken sorts utveckling vill vi ha och vilken väg når dit? Det gemensamma manifestet som makerrörelsen tagit fram som grund för inriktningen kan gälla dem alla; slöjd, hantverkande aktivister, lobbyister för en omställningsrörelse. Grunden finns historiskt där i händerna, den händiga människan har många val mot en ny och utvecklad handgjord framtid. Om vi bara vågar.

Ett händigt manifest:
*Tillverka och skapa: att skapa och tillverka är grunden i att vara människa
*Dela med andra: visa upp, förklara och dela det du gör så andra kan ta del av det
*Ge kunskap vidare till andra
*Lär mer: livslångt lärande är att ständigt samla och utveckla ny kunskap
*Skaffa utrustning: investera i verktygs- och maskinpark
*Delta: i alla former av verksamhet och sprid glädjen i att skapa och utveckla
*Förändring: bejaka förändringsutveckling, även det som händer med dig när du skapar och utvecklar
*Stötta rörelsen

The post Och framtiden är … händig? appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Gerillaslöjdare taggar #metoo i Tanto – kolla in!

$
0
0

”You used me like trash and threw me away”, ”My body, my voice”, ”Ta på dig dina intersektionella glasögon, lyssna, lär och gör nåt!” Hocus pocus patriarchy is gone”.

Igår samlades ett gäng gerillaslöjdare för att göra en gemensam taggning på temat #metoo. Jag är så glad över att jag kunde vara med och följa arbetet, vi samlades i Tanto nedanför graffitiväggen och ganska snart valdes ett staket ut. Tiotalet gerillaslödjare som alla hade förberett budskap, broderier, virkningar och stickningar hemma på temat.

Hokus pokus! @virkadygnetrunt. (Foto Kurbits)

Hokus pokus! @virkadygnetrunt. (Foto Kurbits)

Stämningen var varm, generös och oerhört energigivande, alla var där för en gemensam sak, även om var och en av de deltagande förstås förberett sina arbeten hemma.

Tiotalet garntaggare samlades igår under gemensam #metoo-flagg i Tantolunden i Stockholm. (Foto Kurbits)

Tiotalet garntaggare samlades igår under gemensam #metoo-flagg i Tantolunden i Stockholm. (Foto Kurbits)

Relevant och viktigt budskap av @virkavakna då en grupp gerillaslöjdare igår samlades och taggade under gemensamt tema #metoo. (Foto Kurbits)

Relevant och viktigt budskap av @virkavakna då en grupp gerillaslöjdare igår samlades och taggade under gemensamt tema #metoo. (Foto Kurbits)

Det är en av de delar av gerillaslöjden som gör mig så ödmjuk och fascinerad – hur så många därute som sitter hemma och funderar, gör och uttrycker sig på sin kammare, för att i nästa steg själv eller som igår i grupp, dela med sig av sina tankar i textil form. Det behövs ett starkt budskap eller en tydlig idé för att tålamodet ska räcka till alla stygn eller maskor.

@ragtale med ett starkt broderat budskap ur sin dagbok från 1992. (Foto Kurbits)

@ragtale med ett starkt broderat budskap ur sin dagbok från 1992. (Foto Kurbits)

Ytterst välfunnen formulering med tanke på temat, eller hur? Motstånd. Mot stånd. (Foto Kurbits)

Ytterst välfunnen formulering med tanke på temat, eller hur? Motstånd. Mot stånd. (Foto Kurbits)

Igår träffades också många för första gången, den gemensamma nämnaren för gårdagens aktion är facebookgruppen Gerillaslöjdare Unite, där vi samlas och diskuterar gerillaslöjd. Temat har varit en av gruppens trådar en tid och därför var det extra roligt att så många kunde delta – en gemensam taggning på #metoo-temat var för många en nödvändighet, då flera av berättelserna och upplevelserna är extra personliga, men som många av de medverkande konstaterade, det kändes helt okej att sätta upp budskapen tillsammans, inom gruppen.

En ytterligare detalj som vi också pratade en hel om igår är att det gemensamma uttrycket alltid blir så mäktigt – det må vara olika spår, uttryck, budskap, språk, material och tekniker – men hopsatt så här blir det alltid extra kraftfullt och extra tydligt tycker jag.

Ett minne från en sexårig flicka, här beskrivet i stygn och berättat under Gerillaslöjdare unites gemensamma #metoo-taggning. (Foto Kurbits)

Ett minne från en sexårig flicka, här beskrivet i stygn och berättat under Gerillaslöjdare unites gemensamma #metoo-taggning. (Foto Kurbits)

Viktig fråga från @sibyllagun. (Foto Kurbits)

Viktig fråga från @sibyllagun. (Foto Kurbits)

@ragtale. (Foto Kurbits)

”and I pray oh my god do I pray, I prey every single day. For a revolution.” @ragtale. (Foto Kurbits)

Vill du titta på taggarna live? Ta dig då till Tantolunden i Stockholm, vid den lagliga graffitiväggen under Liljeholmsbron. Tack alla modiga, starka, smarta och kreativa gerillaslöjdare som jag fick nöjet att träffa igår, ni gör skillnad!

Budskap från @strikkchiks - min kropp, mitt val. (Foto Kurbits)

Budskap från @strikkchics – min kropp, mitt val. (Foto Kurbits)

"Jag valde att återanvända ett gammalt broderi, men eftersom budskapet kändes så starkt fick det inte bli för gulligt. Jag fyllde därför i med svart" berättar gerillaslöjdaren bakom det här verket. (Foto Kurbits)

”Jag valde att återanvända ett gammalt broderi, men eftersom budskapet kändes så starkt fick det inte bli för gulligt. Jag fyllde därför i med svart” berättar @helenamanne som ligger bakom det här verket. (Foto Kurbits)

My rights i mitten - rättesnöret och riktlinjen för mycket inom #metoo. Samt att lägga skammen där den hör hemma. Tack alla gerillaslöjdare för era berättelser! (Foto Kurbits)

My rights i mitten @strikkchics – rättesnöret och riktlinjen för mycket inom #metoo. Samt att lägga skammen där den hör hemma. Tack alla gerillaslöjdare för era berättelser! (Foto Kurbits)

Tack för igår alla medverkande - alla fantastiska gerillaslöjdare som bidrar till förändring. Gå med i facebookgruppen Gerillaslöjdare Unite om du också vill vara med och förändra världen med händerna! Arbete från @ragtale. (Foto Kurbits)

Tack för igår alla medverkande – alla fantastiska gerillaslöjdare som bidrar till förändring. Gå med i facebookgruppen Gerillaslöjdare Unite om du också vill vara med och förändra världen med händerna! Arbete från @ragtale. (Foto Kurbits)

Fold your fleet wings, I’ve brought som dreams to share har @ragtale broderat och nedanför i den gula pratbubblan står det A dream that you love someone. A dream that the wars are done.

 

The post Gerillaslöjdare taggar #metoo i Tanto – kolla in! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Next Level Craft: final för den magiska slöjdsagan från norr

$
0
0

Så är det dags för Borås och Textilmuseet att ta in, ta sig an och uppleva den magiska slöjdsagan som Next Level Craft innebär. Skapad till Umeå Kulturhuvudstad 2014 av förenade slöjdkrafter och hemslöjdskonsulenter från norrlänen Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten tillsammans med curatorn Aia Jüdes. Utställningen har sett olika ut på varje turnéstopp, lokala utövare har engagerats där den samtida slöjdberättelsen dragit in – nu på sistone internationellt; Svenska Ambassaden i Washington och Svenska Institutet i Paris. Nu har Next Level Craft kommit till finalen och då är Textilmuseet ett utomordentligt val tycker jag.

Igår öppnade Next Level Craft på Textilmuseet i Borås. Grand finale för slöjdsagan som turnerat sedan 2014. Kolla in! En rad nygjorda verk finns med - här exempelvis en korp av Helena Hörstedt. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)

Igår öppnade Next Level Craft på Textilmuseet i Borås. Grand finale för slöjdsagan som turnerat sedan 2014. Kolla in! En rad nygjorda verk finns med – här exempelvis en korp av Helena Hörstedt. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)

Next Level Craft öppnade igår och det är endast genom museets bilder som jag kan se vad som visas – men se själva! – visst ser det ju spännande ut! Här har fokus legat på att hitta kopplingar mellan slöjd, textil och mode, och därmed har också några av våra främsta modedesignerns bjudits in att göra specialbeställda verk;  Helena Hörstedt, Karin Frankenstein & Tomas Auran, Johanna Hofring och Carolina Rönnberg (Wilhja) nämns bland annat från museets håll. Dessa namn är ju välkända också från museets håll, bland annat från den spännande utställningen Shapes of Fashion där flera av dessa ju medverkade.

Klänningar av Carolina Rönnberg, Wilhja. Next Level Craft, Textilmuseet. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)

Klänningar av Carolina Rönnberg, Wilhja. Next Level Craft, Textilmuseet. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)

Men en hel del är sig likt också – fortfarande en upplevelsebaserad  utställning som rör sig i gränslandet mellan hantverk, design, mode och konst. Den lyfter fram glädjen i handens genom gränsöverskridande möten mellan olika världar och generationer, från glesbygd till storstad skriver man från museets håll:

Vi ser idag ett ökat intresse för traditionella hantverk som används på nya sätt inom konst, mode och design. Hantverkskunskaper och taktil intelligens kan sporra till kreativa innovationer och fungerar också som balanserande motpoler i ett alltmer digitaliserat samhälle. I Next Level Craft lyfts slöjden in i nya sammanhang för att visa på möjligheter och inspirera till eget skapande.

Dreamworld, verk av Emma Hasseblad. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)

Dreamworld, verk av Emma Hasseblad. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)

Utställningen leker också med slöjdföremålen som ändrar innerbörd med hjälp av ljus, ljud och rörligt bild. Det är magiskt och spännande, precis som slöjdens inneboende kärna. Och slöjdvougingen finns kvar! Fint och roligt. Här är ett inlägg från 2014 där klippet med vougedans och samplade slöjddjud finns, kolla in!

Den mäktiga slöjdvougingen, där det battlas till slöjdbeats, kolla in klippet! (Foto Next Level Craft music video © Aia Jüdes)

Den mäktiga slöjdvougingen, där det battlas till slöjdbeats, kolla in klippet! (Foto Next Level Craft music video © Aia Jüdes)

Jag såg utställningen i Härnösand och förstår utifrån hur det såg ut då att detta precis som vid andra turnéstopp är en ny utställning. Passa därför på att se också Next Level Craft i Textilmuseets form och skepnad, fortfarande består utställningen av massor av slöjd – hundratalet verk av cirka fyrtio hantverkare, slöjdare, konstnärer och formgivare. Med föremål i en mängd olika material – virkning, vävning, tickning, yllebroderi, rotslöjd, tovning, näverflätning och trådtjack exemplifierar man med från museets sida.

Bohus Stickning, Solveig-Gustafsson och Pernille Silfverberg. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)

Bohus Stickning, Solveig Gustafsson och Pernille Silfverberg. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)

Next Level Craft finns att se på Textilmuseet i Borås fram till 21 oktober.

Kappa, klippt renskinn, av Caroline Rönnberg, Wihlja. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)

Kappa, klippt renskinn, av Caroline Rönnberg, Wihlja. (Foto Jan Berg / Textilmuseet)

The post Next Level Craft: final för den magiska slöjdsagan från norr appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Ljudet av handen: Soppslöjd med Elisabeth Bucht

$
0
0

Ta tillfället i akt att träffa och lyssna på  Elisabeth Bucht ni som kan, hon är gäst hos 2 Stickare och deras Soppslöjd i Stockholm 26 april. Elisabeth Bucht med sitt alias Garnapa är en välkänd aktör på konst- och hantverksscenen, hon är textilkonstnären och konstpedagogen som med ett eget uttryck berättar om världen med nål och tråd.

Ljudet av handen - Elisabeth Bucht gästar 2Stickare och deras evenemang Soppslöjd 26 april, missa inte! (Foto Elisabeth Bucht)

Ljudet av handen – Elisabeth Bucht gästar 2Stickare och deras evenemang Soppslöjd 26 april, missa inte! (Foto Elisabeth Bucht)

Kvällens föreläsning heter Ljudet av handen som utgår från hur skapandet kan bli ett sätt att mötas i brist på ett gemensamt talat språk. Elisabeth menar att broderiet kan fungera som motstånd mot språkbarrikader och det är något hon återkommer till i sitt arbete. Hon har också fördjupat den delen i sitt konstnärskap på senare år, nyligen i en utställning på Norrbottensteatern, se här. 

Jag tycker att hennes engagemang är så viktigt och intressant att följa, så här presenterade jag henne för en rad år sedan, när vi hade sammanstrålat och pratat gerillaslöjd:

”Hon är empatins förkämpe,  alla människors lika värde får också uttryck genom hennes garn, där betraktelser över livet och världen, mänskligheten samt politiska åsikter varvas i de mest ljuvligt estetiskt formade banderoller och garnvepor. Det här är ett av de mest lysande exemplen idag på att slöjd är politik, ett av mina viktigaste argument kring dessa ämnen”.

Läs mer om Elisabeth och hennes arbete i mina tidigare inlägg här.  

Elisabeth Bucht är textilkonstnär och konstpedagog, hon arbetar brett med handgjort skapande, där politik, samtal, reflektioner och åsikter får uttryck i nål, tråd, maskor och garn. (Foto Elisabeth Bucht)

Elisabeth Bucht är textilkonstnär och konstpedagog, hon arbetar brett med handgjort skapande, där politik, samtal, reflektioner och åsikter får uttryck i nål, tråd, maskor och garn. (Foto Elisabeth Bucht)

Och passa förstås på att träffa henne på Soppslöjden. Föredraget kallar alltså Ljudet av handen och det blir en kväll med slöjd, mat och prat. Ta med det du slöjdar på och var med på Högalidsgatan 52 A, mer om anmälan hittar du här.  

Bakom Soppslöjden och 2 Stickare finns förstås de engagerade Lotta Bengtson och Madelaine Janson, de har utöver samtalen också en rad kurser i gemensam regi, kolla in deras verksamhet här. 

 

The post Ljudet av handen: Soppslöjd med Elisabeth Bucht appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.


Anna Bauer: Mönsterstickaren som blandar ord, maskor och stygn

$
0
0

Textilkonstnären och mönsterstickaren Anna Bauer har en pågående utställning i Laholm för er som är i närheten, passa på att ta er till Stadshusgalleriet och se hennes arbeten i utställningen Stygnet, maskan, ordet.

Anna Bauer arbetar både med broderi och linoleumtryck, men har på senare år blivit allt mer uppmärksammad för sin produktiva och uttrycksfulla stickning. Hon mönsterstickar med inspiration från Hönsestrik-traditionen och blandar budskap med symboler i sina färgstarka arbeten – ofta hamnar motiven på tröjor, sockar och vantar, men i utställningsform har hon nyligen börjat göra dessa knappar som hon kallar dem. De runda tavlorna kunde ses i utställningssammanhang i Göteborg förra året, och nu alltså i Laholm bland annat.

Bild på Anna Bauers runda budskap och mönster - lånad från hennes hemsida, annabauer.se apropå den utställning som just nu pågår i Laholm. (Foto Anna Bauer)

Bild på Anna Bauers runda budskap och mönster – lånad från hennes hemsida, annabauer.se apropå den utställning som just nu pågår i Laholm. (Foto Anna Bauer)

Jag fick en katalog inför hennes tidigare utställning, där hon beskriver och berättar om sin arbetsprocess, och hur hon bland annat ser på broderiet och stickningen som metod för sitt arbete. Hon skriver själv att inspirationen kommer från folklig textil tradition, men även nutida slöjd och craftivism. Det textila hantverket finns som hon beskriver det som en klangbotten, men att slumpen, samtiden och det oväntade också får ta en del plats.

Textil är oftast mjuk, men mina bilder är det inte. Där finns vrede och kantighet, individens skavande mot samhällets och kärnfamiljens struktur. Intuitionen får leda vägen.

Anna Bauers textila verk på väggen, med stygnen, berättelsen och ilskan. Här i väntan på hängning i Laholm. (Foto Anna Bauer)

Anna Bauers textila verk på väggen, med stygnen, berättelsen och ilskan. Här i väntan på hängning i Laholm. (Foto Anna Bauer)

Stickningen har Anna Bauer utvecklat de senaste åren och det har gått i rasande fart. Det är intressant att följa hennes uttryck som har så mycket av inspirationen ovan i sig också, samtid, craftivism, Hönsestrik, textil tradition och politik också den. Och vilken explosion det blev!  Hon skriver så här:

Visst hade jag stickat innan; vantar i syslöjden, någon babykofta när ett barn var i antågande, en mössa här och där när det behövdes, men vid mötet med Hönsestrik var det något som brast, och mitt stickande eskalerade snabbt till att uppta mycket av min vakna tid och ibland mina nattliga drömmar.

Ur Anna Bauers katalog, som innehåller fin läsning om hennes arbetsprocess. (Foto original Camilla Engman)

Ur Anna Bauers katalog, som innehåller fin läsning om hennes arbetsprocess. (Foto original Camilla Engman)

Passa på att se utställningen i Laholm ni som har möjlighet, den heter Stygnet, maskan, ordet och pågår till 20 juni. Läs mer om Anna Bauer här!

Sista lånade bilden från annabauer.se. Stygnet, maskan, ordet i Laholm just nu. (Foto Anna Bauer)

Sista lånade bilden från annabauer.se. Stygnet, maskan, ordet i Laholm just nu. (Foto Anna Bauer)

The post Anna Bauer: Mönsterstickaren som blandar ord, maskor och stygn appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Högklassig smyckekonst på Gustavsbergs konsthall

$
0
0

Jag besökte Gustavsbergs konsthall igår och med endast ett par dagars marginal hann jag med att se den omfattande och imponerande smyckekonstutställningen Triennale européenne du bijou contemporain. Denna den sjätte i upplagan har turnerat från Mons i Belgien, till Sverige och för att redan i nästa vecka flytta vidare mot Frankrike och Paris.

Tobias Alm, The Châtelaine no 11. Ingår i den europeiska smyckekonsttriennalen, just nu på Gustavsbergs konsthall. (Foto Tobias Alm)

Tobias Alm, The Châtelaine no 11. Ingår i den europeiska smyckekonsttriennalen, just nu på Gustavsbergs konsthall. (Foto Tobias Alm)

45 smyckekonstnärer deltar i denna stora satsning, utställningen bjuder på riktigt stora internationella namn, tillika svenska storheter. Att vi har mycket att komma med på en internationell smyckekonstscen är sedan tidigare konstaterat i många av de individuella framgångar som våra konstnärer har utomlands.

Smyckekonstutställningen pågår på Gustavsbergs konsthall fram till söndag 13 maj. (Foto Kurbits)

Smyckekonstutställningen pågår på Gustavsbergs konsthall fram till söndag 13 maj. (Foto Kurbits)

På Gustavsbergs konsthall går det att se med egna ögon. Arenan för smyckekonsten växer och intresset likaså, det är en spännande värld att ta del av, de smycken som här presenteras är ögonöppnande, provocerande, politiska och samtidskommenterande. Högklassigt helt enkelt.

Work series, av Lisa Björk. (Foto Lisa Björk)

Work series 2016, av Lisa Björk. (Foto Lisa Björk)

Broderad läderjacka av Sebastien Vanderkerchhove, med i den pågående smyckekonsttriennalen. (Foto Kurbits)

Broderad läderjacka av Sebastien Vanderkerchhove, med i den pågående smyckekonsttriennalen. (Foto Kurbits)

För urvalet av de 15 svenska deltagarna står smyckekonstnären och curatorn  Sofia Björkman. Samordnare av den svenska delen av utställningen är Konsthantverkscentrum och valet av Gustavsberg är förstås utmärkt. Dels för  vackra lokalerna förstås, dels för den etablering som konsthallen står för när det gäller konsthantverket i stort. Ett gott samarbete helt klart.  Här finns ett inslag om utställningen från SVT:s program Sverige, där vi ser några av de medverkande och hör dem berätta om sina arbeten.

Steller's Jay, 2017. Brosch i återvunnen plast av Karin Roy Andersson. (Foto Karin Roy Andersson)

Steller’s Jay, 2017. Brosch i återvunnen plast av Karin Roy Andersson. (Foto Karin Roy Andersson)

Jag ordar inte så mycket mer om själva utställningen eftersom jag är mån om att hinna få rekommendera alla som har möjlighet att ta sig till Gustavsbergs konsthall, fram till 13 maj finns möjligheten att se riktigt högklassig europeisk smyckekonst.

Standard Graphs, brosch av Kajsa Lindberg (också i inläggets topp) (Foto Kurbits)

Standard Graphs, brosch av Kajsa Lindberg (också i inläggets topp) (Foto Kurbits)

Utställningen är omfattande och väldigt fint presenterad i effektfulla träboxar, där smyckena kommer fram på ett fint sätt, varvat med annan hängning i lokalerna. Katalogen och texterna i utställningen ger också goda ingångar i scenen och en förståelse för vad de visade verken har för tillkomst, bakgrund och historia. Ta en tur till Gustavsberg du som har möjlighet!

Arbeten av Sanna Svedestedt Carboo, skuret renskinn i broscher och halsband. (Foto Kurbits)

Arbeten av Sanna Svedestedt Carboo, skuret renskinn i broscher och halsband. (Foto Kurbits)

Johanna Törnqvists effektfulla halsband, gjorda av återvunna medicinförpackningar, stilfullt presenterat med film i utställningen. Gå och se! Sista dagen nu på söndag. (Foto Kurbits)

Johanna Törnqvists effektfulla halsband, gjorda av återvunna medicinförpackningar, stilfullt presenterat med film i utställningen. Gå och se! Sista dagen nu på söndag. (Foto Kurbits)

 

The post Högklassig smyckekonst på Gustavsbergs konsthall appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Fira världsstickardagen imorgon lördag!

$
0
0

Då är det dags igen, Världsstickardagen närmar sig med stormsteg! Sedan 2005 har World Wide Knit in Public Day firats runt om i världen 9 juni, ofta med en hel veckas festligheter, även med fullt fokus på att ta med sig sitt garn ut i offentligheten. Numera fokuserar världens stickare och virkare på att fira just en dag igen, andra lördagen i juni.

Tanken blir mer och mer vanlig, att låta garnet, maskorna och stygnen ta plats i det offentliga rummet är inte lika främmande idag som för 13 år sedan, då amerikanska Danielle Landes drog igång det hela. Numera firas Världsstickardagen med över tusen sammankonster i över femtio länder, alla evenemang med fokus på att manifestera hantverket.

Se mer om vad som händer runt om i landet via KIP:s hemsida, här.

Just nu pågår förberedelserna inför World Wide Knit in Public Day 2018. Greppa stickorna och var med, lördag 9 juni är det dags! (Illustration WWKIPDAY)

Just nu pågår förberedelserna inför World Wide Knit in Public Day 2018. Greppa stickorna och var med, lördag 9 juni är det dags! (Illustration WWKIPDAY)

Ytterligare aktiviteter som händer på lördag; Är du i Visby tycker jag alldeles bestämt att du ska ta dig till Konstmuseet exempelvis, där min fina frilanskollega Erika Åberg berättar om sin stickning och sitt förhållande till garnet. Med sig i bagaget har hon dessutom filmen Yarn – the Movie, som så passande visas, i samarbete med Görbart. Mer information om hur du firar dagen här. 

En mängd fler aktiviteter arrangeras verkligen över landet, i Malmö stickas det exempelvis på Form/Design Center i Staden Malmös Hemslöjdsförenings regi. Se mer information här!  Och i Umeå stickas det gemensamt på Väven, se mer här.

Se om inte din lokala garnaffär, ditt bibliotek eller din hantverksförening håller något evenemang imorgon, det är rakt inte omöjligt!

The post Fira världsstickardagen imorgon lördag! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Fira International Yarnbombing Day!

$
0
0

Idag firar vi International Yarnbombing Day, en dag då garnet i det offentliga rummet hyllas och manifesteras ytterligare ett snäpp. I lördags var det ju många i världen som firade den mer etablerade Världsstickardagen, då garn och handarbete togs ut och visades upp i det publika rummet. Med Yarnbombing Day har utövarna genom åren velat förstärka och belysa själva taggandet i sitt hantverk, och därför uppmärksammas alltså garngraffitin speciellt.

Över hela världen stickas och virkas det i offentliga rum på lördag, International Yarnbombing Day coming up! Bilden kommer från förra årets event. (Foto International Yarnbombing Day)

Över hela världen stickas och virkas det i offentliga rum idag, på International Yarnbombing Day. Bilden kommer från förra årets event. (Foto International Yarnbombing Day)

Det finns många anledningar att fira, uttrycket att lämna offentliga kommentarer i garn blir mer och mer befäst, att låta sina händer föra talan för ämnen och områden som en själv brinner för är ett breddande av ett publikt samtal som idag ger röst åt allt fler människor i samhället. Låt oss uppmuntra och främja det! Alla människor har en röst och åsikter, att manifestera alla sätt möjliga att uttrycka dem – här genom garnet – ger ett bättre, vänligare, klokare och mer tolerant samhälle.

Julia Riordan @juliarioknit sprider ordet på gatan i sin verksamhet, i Stockholm och övriga världen. (Foto Kurbits)

Julia Riordan @juliarioknit sprider ordet på gatan i sin verksamhet, i Stockholm och övriga världen. (Foto Kurbits)

Ett sätt att uppmärksamma dagen – förutom aktiviteten i sig, att göra en tagg i garn och placera ut den – är att också gå med i nätverket Gerillaslöjdare Unite! En facebookgrupp där utövare i landet samlas digitalt för diskussioner och tankar om vilken roll garnet kan ha i ett offentligt samtal.

Där finns exempelvis jag och Maria Yvell som administratörer, och vi arbetar också med en rad olika projekt kring Gerillaslöjdsfestivalen (se mer om den spännande verksamheten här och här!) Genom nätverket kring Gerillaslöjdare Unite! har vi kunnat bygga de gemensamhetsprojekt vi drivit exempelvis, så det mesta hänger ihop – och vi vill gärna bli fler!

Hokus pokus! @virkadygnetrunt. Detta sattes upp under Gerillaslöjdare Unites! gemensamma #metootaggning tidigare i år. (Foto Kurbits)

Hokus pokus! @virkadygnetrunt. Detta sattes upp under Gerillaslöjdare Unites! gemensamma #metootaggning tidigare i år. (Foto Kurbits)

Relevant och viktigt budskap av @virkavakna då en grupp gerillaslöjdare igår samlades och taggade under gemensamt tema #metoo. (Foto Kurbits)

Relevant och viktigt budskap av @virkavakna då en grupp gerillaslöjdare samlades i mars och taggade under gemensamt tema #metoo. (Foto Kurbits)

I Gerillaslöjdare Unite! finns alltså nätverk att bekanta sig med, ämnen kring garn, aktivism och gemensamhetsverk att prata vidare med, så gå med där denna Yarnbombing Day!

Runt om i landet har det tidigare arrangerats en rad evenemang, kolla ditt lokala bibliotek, någon hantverksförening eller ett kulturhus nära dig så kanske du hittar andra att tagga tillsammans med.

Mer @juliarioknit denna Yarnbombing Day! (Foto Julia Riordan)

Mer @juliarioknit denna Yarnbombing Day! (Foto Julia Riordan)

Bilden i inläggets topp är gjord av @virkadygnetrunt. 

The post Fira International Yarnbombing Day! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

#delavantar levererar fantastiska alster!

$
0
0

Jag har med glädje noterat det allt mer intensiva postandet av vantar i mina sociala medier-kanaler på sistone – som det har stickats och skickats vantar över landet!

Idag är sista inlämningsdag för Hemslöjden i Skånes ambitiösa upprop #delavantar, det som inom kort ska bli en utställning med just hemstickade och egendesignade vantar från alla stickare som vill vara med. Efterlysningen av vantar gick ut efter sommaren och  jag skrev om uppropet här.  I uppgiften ingår att själv formge och sticka ett par vantar samt att konstruera ett mönster så att andra kan sticka dem.

Vantar av Johanna Sandén, de heter Cirkusvantar i tre storlekar. (Foto #deialvantar)

Vantar av Johanna Sandén, de heter Cirkusvantar i tre storlekar. Länkar till mönstret till dessa vantar och alla vantar finns sist i inlägget, samt på #delavantar blogg förstås. (Foto #deialvantar)

Då hoppades och trodde nog hemslöjdkonsulenten Sofia Månsson som arbetar med projektet att en del skulle nappa och att vantar skulle komma in, men frågan är om hon verkligen kunde tro att så många vantar och mönster skulle trilla in? Fröjden alltså, så många smarta, roliga, vackra vantar! Alla med samma grundmönster, men med så många olika resultat och variationer.

Vanten Hildur, av Rebecka Widell, ytterligare ett av många fantastiska par inskickade vantar. Utställningen #delavantar öppnar den 20 januari. (Foto #deialvantar)

Vanten Hildur, av Rebecka Widell, ytterligare ett av många fantastiska par inskickade vantar. Utställningen #delavantar öppnar den 20 januari. (Foto #deialvantar)

Se själva! Följ med nöje #delavantar på instagram och facebook, samt förstås läs på bloggen där alla vantar och dess mönster (!) också finns upplagda. Ett stort plus är förstås också den eminenta bloggen, där administratörerna arbetat för fullt för att posta både bild, beskrivning och mönster på varje inskickat par.

En stadig frukost, vantarna är gjorda av Sally Ståhl. (Foto #delavantar)

En stadig frukost, vantarna är gjorda av Sally Ståhl. (Foto #delavantar)

Är du i sticktagen och panikslagen över deadline? Jag tror att du kan vara hyfsat lugn, jag läste i flödet att det går att mejla in beskrivning och mönster omgående, och att vantarna kan skickas under hela veckan, dock säkerligen ju fortare desto bättre. Utställningen med alla fantastiska vantar kommer att hängas för att öppna nästa lördag, 20 januari. Läs mer om utställningen här! 

Här är ytterligare ett gäng ambitiösa, roliga, smarta, välgjorda och vackra vantar – bara ett urval som sagt, kolla in #delavantar för all prakt!

En tager vad en haver, vantar av Marie Wetterstrand. (Foto #delavantar)

En tager vad en haver, vantar av Marie Wetterstrand. (Foto #delavantar)

Vanten Spraka, av Agnes Asker. (Foto #delavantar)

Vanten Spraka, av Agnes Asker. (Foto #delavantar)

Vanten Snöbär, av Eva Kitok. (Foto #delavantar)

Vanten Snöbär, av Eva Kitok. (Foto #delavantar)

Vanten Signe, Maria West. (Foto #delavantar)

Vanten Signe, Maria West. (Foto #delavantar)

Vinterdiso, vantar av Madelene Linderstam. (Foto #delavantar)

Vinterdiso, vantar av Madelene Linderstam. (Foto #delavantar)

Vanten Tulpan, av Monica Larsson. (Foto #delavantar)

Vanten Tulpan, av Monica Larsson. (Foto #delavantar)

Ett samtida tecken, # blev mönstret för den här vanten av Anita Fors. Klart att de heter #vantar. (Foto #delavantar)

Ett samtida tecken, # blev mönstret för den här vanten av Anita Fors. Klart att de heter #vantar. (Foto #delavantar)

Nybörjarn, vante och mönster av Ulrika Olsson. (Foto #delavantar)

Nybörjarn, vante och mönster av Ulrika Olsson. (Foto #delavantar)

Anna Svensson har stickat vanten Henna. (Foto #delavantar)

Anna Svensson har stickat vanten Henna. (Foto #delavantar)

Rönnblad, vantar stickade av Alexandra Nikoleris. (Foto #delavantar)

Rönnblad, vantar stickade av Alexandra Nikoleris. (Foto #delavantar)

Mitt Skåne, vante av Lotta Wiking. (Foto #delavantar)

Mitt Skåne, vante av Lotta Wiking. (Foto #delavantar)

Vanten Erika, av Inger Andersson, inspirerad av den tidigare utställningen Samiska marknadsvantar av samlaren och stickaren Erika Nordvall Falck. (Foto #delavantar)

Vanten Erika i inläggets topp, av Inger Andersson, inspirerad av den tidigare utställningen Samiska marknadsvantar av samlaren och stickaren Erika Nordvall Falck. (Foto #delavantar)

Länkar till vantarna kommer här: (en del vantar har inte hunnit komma upp på bloggen ännu, följ bloggen och facebooksidan för mer info!)

Johanna Sanden, Cirkusvantar i tre stolekar

Sally Ståhl, En stadig frukost

Marie Wetterstrand, En tager vad en haver&gräver där en står

Agnes Asker, Spraka

Eva Kitok, Snöbär

Maria West, Signe

Madelene Linderstam, Vinterdisco

Monica Larsson, Vanten Tulpan

Ulrika Olsson, Nybörjarn

Anna Svensson, Vanten Henna

Alexandra Nikoleris, Rönnblad

Inger Andersson, Vanten Erika

The post #delavantar levererar fantastiska alster! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden.

Viewing all 120 articles
Browse latest View live