Quantcast
Channel: Stickning – Kurbits – din slöjdkompis i samtiden

Just nu: Coronaslöjd som engagerar

$
0
0

Vad gör alla slöjdare just nu kan man ju undra? En hel del av er bearbetar ju sin oro eller sin rastlöshet genom stickorna, garnet, virknålen eller tråden, det är ju helt uppenbart. Jag skrev tidigare om Lotta Sjöberg som broderar Covid19-virus för att kanalisera sin ångest, se här!

Och är inte bilden i inläggets topp ljuvlig så säg? Uppsatt under torsdagen av ingen annan än @sibyllagun, skynda dig förbi Humlegården så hinner du se den på plats!

Julie Jackson från Subversive Cross Stitch har tagit fram det här mönstret med den mycket…tydliga uppmaningen. Och många är brodöserna som följer hennes uppmaning (att både brodera och stanna hemma skulle jag tippa. (Foto @echo_rook)

En uppsjö kreativa använder slöjden som tidsfördriv, som sätt att få ur sig lite hopplöshet eller bara för att få en lugn stund. Ett av mina favoritkonton just nu är ljuvliga Subversive Cross Stitch, som drivs av Julie Jackson, där lika doser kreativitet som ångest flödar. Ladda ner ett mönster själv och kör, bara kör! >>

Tankar om att använda den frigjorda tiden vi nu alla fått mer eller mindre till skänks (?) är också ett tema därute – häromdagen fångade jag Lisas kloka påminnelse – kolla in @ragtale förstås!

Kloka ord från svenska @ragtale!

Ytterligare ett konto som är värt att följa för att kanalisera sin ångest är alltid så spänstiga @badasscrosstitch – kolla in bara!

Instagramkontot Bad Ass Cross Stitch bjuder på den här… (Foto @badasscrossttich)
Och den här. (Foto @badasscrosstitch)

I Göteborg går denna att hitta på temat munskydd förstås. Fantastiskt arbete av Frida Yarnlund, @yarnlund – följ henne!

@yarnlund förgyller Göteborg med taggar i staden – kolla in den här exemplvis! (Foto @yarnlund)

På sticksajten Ravelry finns också en uppsjö mönster som alla behandlar Coronaviruset på olika sätt – sök på Corona pattern och det kommer upp både stressbollar, vantar, sjalar, ansiktsskydd och budskap på temat Covid19. Dessa vantar har blivit rasande populära i mina kanaler, gjorda av Lill C. Schei.

Vantar med Coronamönster, av Lill C. Schei på Ravelry. (Foto Lill C Schei)

Här är exempelvis också Kath Hewitts mönster F**k Corona virus som en besvärjelse. Eller Irma Gramberg som använder sig av gullighetsmetoden för att göra smittan mindre skrämmande.

Kath Hewitts mönster F**k Corona virus finns också på Ravelry. (Foto Kath Hewitt)
En medvetet gullig filur blir ju mindre skrämmande, även om den föreställer ett Coronavirus…så resonerar iallafall Irma Gramberg på Ravelry. (Foto Irma Gramberg)

Sist men inte minst hittade jag detta ångestdämpande mantra häromdagen också…som liksom fastnade. Dont freak out dont freak out osv. Också med avsändare Julie Jackson @subversivecrosstitch.

Mantra från @subversivecrosstitch – aktuellt för många idag. (Foto Julie Jackson)
Keep the distance! Garntagg av @sibyllagun i sin helhet, finns vid Humlegården i Stockholm. (Foto Sibylla Nohrborg)
Vi kör ju #kurbitskalas månaden ut, tack alla som bidrar! Det är extra uppskattat dessa tider.

The post Just nu: Coronaslöjd som engagerar appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i samtiden.


Slöjden som kreativ och digital gemenskap

$
0
0

Hoppas ni har det bra detta mycket annorlunda påsklov, dagarna rullar på här hemifrån och förhoppningsvis är vi många som får vara fortsatt friska därute. Jag följer det handgjorda på nätet och det är ju till mycket stor hjälp, inte bara för att det är fint att se att kreativiteten fortsätter att blomstra, utan också för att det spelar en viktig roll i utvecklandet av nya sätt att se på det handgjorda. Hur kan vi göra tillsammans utan att vara fysiskt tillsammans?

De norska stickarna och formgivarna Arne och Carlos var tidiga med sin Daily Quarantine Knitting Podcast, som följare över hela världen snabbt hittade. Varje dag släpps ett nytt mönster i projektet, som de kallar Hug me later. (Bild från deras Youtubekanal)

Dagens inlägg handlar om detta. Jag har följt ett antal utövare som de senaste veckorna testat sig fram i olika format, fler och fler utövare tillkommer och nya lösningar skapas, vilket är fint att se. Igår kom också ett extrainsatt avsnitt av podden Handgjort, som handlar om kris och kreativitet i Coronatid, där också detta avhandlas på ett bra sätt.

15 rutor har hittills kommit från norska stickarna Arne & Carlos, och nu är 12 000 medlemmar i gruppen i spänd förväntan på nästa mönster, samt förstås, hur projektet kommer att avslutas. (Foto Arne & Carlos)

Några som var mycket tidiga var norska stickarna Arne&Carlos. De hade själva varit ute och rest och försatte sig i karantän för att vänta ut eventuell smitta. Redan 16 mars startade de sin QKAL, Quarantin knit along, där de släpper ett mönster på en ruta att sticka dag för dag. Projektet kallar de Hug me later, och i dagsläget har femton rutor kommit till, dock är nu Arne sjuk så vi får se hur själva projektet avslutas.

Tolkningarna på mönstren är oändliga i färgställningar och utförande, det är riktigt roligt att se allas bidrag! (Foto ur facebookgruppen Quarentin Knitting with Arne&Carlos)

I facebookgruppen är det numera mer än 12 000 medlemmar och aktiviteten här är febril, här delas oerhört mycket mer än bara de färdiga rutorna som stickare från hela världen producerar. Här finns omtanke, tröst, gemenskap och framtidstro – allt som ju slöjden har inneboende. Med ett handarbete i händerna fördjupas ju lätt samtalen och det är fint att se att det fungerar digitalt när trygga rum skapas. Vi håller tummarna för Arnes tillfrisknande och hoppas att de kan ro projektet i land. Arne och Carlos har presenterat sitt mönster dag för dag, vilket har varit mycket uppskattat i gruppen.
Här hittar du alla episoder som är släppta hittills >>
Här finns beskrivningen på alla rutor >>
Och här kan du gå med i gruppen >>

Länsmuseet Gävleborg har en pågående Coronafilt, dit alla som vill får skicka sin ruta, 15×15 cm. Rutorna sys ihop och ska visas i museet längre fram. (Foto Länsmuseet Gävleborg)

Länsmuseet Gävleborg öppnade också de för några veckor sedan upp möjligheten att skapa en gemensam Coronafilt. I det projektet kan man delta med en valfri ruta – stickad, virkad, krokad eller annan garnteknik – 15×15 centimeter i format. Det går fint att både lämna in eller skicka in sin ruta till museet i Gävle. Mer information om Coronafilten och det praktiska finns lätttillgängligt via museets instagramkonto >>

Anmäl ditt intresse till arrangörerna bakom Djur och odjur, så får du en sådan här vit klädeslapp hemskickad. Brodera på rutan och skicka tillbaka. (Foto Västarvet)

Förra veckan öppnade också ett riktigt ambitiöst projekt från Västra Götalandsregionen, där man bjuder in till gemensamhetsbroderi. Projektet heter Djur och odjur och här är det fritt fram för alla att vara med. Just nu strömmar anmälningarna in och för att vara med registrerar du dig via det här formuläret >>

Då får du material till en ruta hemskickad till dig, och kan på rutan spåna loss helt på temat djur och odjur. Senast 14 april behöver du anmäla dig, och när du fått din ruta i brevlådan har du tre månader på dig att skapa. Rutorna sätts ihop till ett stort gemensamhetverk. Det finns en facebookgrupp till projektet, där det förstås redan börjat fyllas på med energi, tips, pepp och gemenskap, den hittar du här >>

Isländska Tinna bjuder på ett gemensamhetsmönster på Ravelry, för flera att komma samman med. (Foto Tinna Thórudóttir Thorvaldsdóttir)

Ravelry är förstås också ett bra ställe för att hitta gemensamma stick- eller virkprojekt. Jag har tidigare varit inne på det i ett inlägg om textila tolkningar av Corona, se här >> Den isländska virkaren Tinna Thórudóttir Thorvaldsdóttir använder plattformen för alla sina virkmönster, och nyligen släppte också hon ett rutmönster gratis för alla som är sugna på att virka tillsammans, mönstret heter Hope>>

Ta del av den uppsjö inspiration som finns därute, låt händerna arbeta och därmed också lugna eller skapa samtal. Passa också på att ta in digital inspiration som erbjuds live, lyssna på Handgjort där detta exemplifieras.

Och var rädda om er därute, tvätta händerna och håll avstånd. Tillsammans gör vi detta.

För att du håller igång bloggen! Om du har möjlighet i dessa avbokningarnas tidevarv är Kurbits Hall of Slöjd ett extra värdefullt ställe att vara på just nu. Swisha gärna ditt bidrag till 070-605 05 54.

The post Slöjden som kreativ och digital gemenskap appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i samtiden.

Examensutställning 2020 – på nya sätt

$
0
0

Hur är det nu med examensutställningar, frågar sig orolig vän av ordning. Med tanke på rådande omständigheter och rekommendationer har utbildningsinstanserna i landet valt att lösa detta på lite olika vis. Här har jag letat reda på och sammanställt de utställningar, samtal och visningar som jag hittat – det mesta i digital form. En riktigt bra sak med denna lösning är ju förstås att vi alla kan titta och ta del av det, oavsett var vi är. Så, varsågoda här är årets kavalkad av examensutställningar, alla tillgängliga för er!

Har du någon utställning som hör hemma i denna lista? Vi gör som vanligt, hör av dig så uppdaterar jag! (frida@kurbits.nu)

  • Beckmans har sänt live under maj månad, då studenterna har presenterat lite av sina arbeten, det finns också en webb där projekten presenteras >>
  • Och för själva liveupplevelsen har Beckmans också skjutit fram sin utställning, då det är troligt att det går att se examensprojekten i augusti >>
  • Gotlands folkhögskolas textillinje har en sevärd digital utställning, där studenterna tittat tillbaka till 1920 och gjort kopplingar till idag i utställningen Tjugo 2.0, se här >>
  • Leksands folkhögskolas olika grenar har samsats i sin examensutställning under den fina titeln Av hjärtats lust, inifrån och ut, kolla in! >>
  • Konstfack håller ett digitalt vernissage 5 juni, där projekt presenteras och öppningen högtidlighålls. Dock går det redan nu att ta del av en hel del spännande material från studenterna, se hemsidan >>
  • Slöjd hantverk och formgivning vid Linköpings universitet invigde sin utställning digitalt tidigare i maj, se både verk och fin video här >>
  • Också Malmstens vid Linköpings universitet har en examensutställning, både digitalt och fysiskt, fiffigt nog är lokalerna på Lidingö väl utrustade med stora fönster, så där kan man se verken utifrån – mer info här! >>
Den fina affischen i inläggets topp ser ut så här i sin helhet. Och den illustrerar Slöjd, formgivning och hantverk vid Linköpings universitet, här: https://examen2020.slojdhantverkformgivning.se/

The post Examensutställning 2020 – på nya sätt appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i samtiden.

Fint porträtt på Slöjdsverige i utställningen Slöjdvägar

$
0
0

Mångas vägar har under sommaren lett fram till Kulturgatan i Bodafors, där utställningen Slöjdvägar har funnits som mål. Här samsas alster från stora delar av Slöjdsverige och se så fantastiskt fint de gör det! Slöjdvägar är den samlingsutställning för slöjd i alla tänkliga material som möjliggör möten mellan utövare, material och kreativa ingångar.

Utställningsrummet på Slöjdvägar, där det i sommar har visats slöjd från hela landet. (Foto Kimme Persson)
Utställningsrummet på Slöjdvägar, där det i sommar har visats slöjd från hela landet. (Foto Kimme Persson)

Jag har tyvärr inte haft möjlighet att besöka Kulturgatan hittills, dock pågår utställningen ända fram till sista oktober för alla oss som har upplevelsen kvar. Däremot kunde jag inte låta bli att höra av mig till initiativtagarna Dorte Gottlieb och Mikael Löfström för att dels få veta mer om hur sommaren varit, dels få höra deras tankar om utställningen i stort och hur de uppfattar sitt projekt så här mer än halvvägs igenom utställningsperioden.

Rotslöjd av Gunnel Eriksson och Katarina Åman. (Foto Kimme Persson)

Så här beskriver de vad de tycker att Slöjdvägar kan uppnå:
– Vi vill med utställningen visa vad slöjden kan vara, att det är så brett. Oavsett vem du är så kan du vara med i det här och skapa själv. Vi har avsiktligt tänjt på begreppet slöjd och låtit utställningen innefatta även det som rör sig i gränslandet till konst och konsthantverk, berättar Dorte Gottlieb.

Liten täljd fågel av Hans Kamm. (Foto Kimme Persson)

Men inte mindre än 339 (!) föremål finns utställda i Bodafors, hur sammanställer man ett sådant urval och hur har det gått till?
– Vi hade båda varsin önskelista med slöjdare och mood boards för att hitta teman. Dessa landade till sist i fyra stycken, berättar Dorte: Kunskap, tillbaka till en ny plats, Skiss, process, utveckling, Ung verkstad, delad kunskap och glädje, samt En gemensam värld.

Anna-Lena Liljegren; Liten blommande björnmossekrona. Finns att se på Slöjdvägar i Bodafors. (Foto Kimme Persson)

Utställningsduon har rest i Sverige för att hitta och besöka slöjdare, utställningar och verkstäder. Nästintill alla landets hemslöjdskonsulenter har också fått ett besök av Dorte Gottlieb och Mikael Löfström. Det är sannerligen ett väl underbyggt arbete de lagt ner!

Slöjd som i konst, konsthantverk, problemlösning, skolslöjd, hushållning, meditation, uppror, aktivism, språk, eller ett sätt att umgås, ett sätt att leva. Som i att värna den naturliga omgivningen, de material man har runt omkring sig. Slöjd som i att bestämma själv, över sitt eget liv.

(Ur katalogen Slöjdvägar, som beskriver lite av tankarna kring utställningen)

Jag frågar dem hur de ser på resultatet, och hur de skulle beskriva det de åstadkommit:
– Det är ovanligt att man gör en så stor och sammanfattande utställning med slöjd. Det är inte ett sparsmakat galleri, vi har velat skapa ett tillgängligt mångfaldsrum där besökaren kommer nära föremålen. Det märks att det även finns en glädje i att många av föremålen är till salu.

Pojke med fågel, av Marianne Karlsson. (Foto Kimme Persson)

Vilken är den gemensamma nämnaren i de utställda verken?
– Glädjen i görandet och därför föremål som berör. Att utövaren vågar göra det utifrån sig själv. Utövaren finns med i föremålet, som ett slags självporträtt.

Keramikfat av Emma Larsson, att finna på Slöjdvägar just nu. (Foto Kimme Persson)

Vad skulle ni säga är sommarens bästa upplevelse med Slöjdvägar?
– Sommarens bästa, att varje dag genom besökarna bli påmind om vilken kraft slöjden har.

“Slöjden handlar om livet, den kretsar kring människan. Varje stygn, varje hyveltag är ett mänskligt avtryck”, skriver utställningsproducenterna i katalogen till utställningen, och det är ett bra sätt att starta en utställning, att utgå från själva görandet och låta resultaten få berätta olika saker. Här är det onekligen många röster, många berättelser, tankar och åsikter att ta del av. Allt kan bo i slöjden, menar Mikael Löfström och Dorte Gottlieb: omsorg, påhittighet, uppfinnigsrikedom, närvaro, ansvar, glädje, sorg, lekfullhet, humor, allvar och ilska. Jag håller med! Här finns det mesta.

Och det är jag därmed också nyfiken på – hur har avtrycket av all denna slöjd sett ut på platsen? Vilken roll och vilket sammanhang? Detta är fjärde året i rad som man arrangerar konstutställningar under sommarmånaderna i Bodafors, Slöjdvägar menar arrangörerna har lyft besöksmålet ytterligare, bland annat genom att bredda med fler material och tekniker.
– Ett sammanhang finns genom sommarens workshops och det nyinstiftade residenset Wood Art Residence Bodafors. Emma Dahlqvist har under sommaren, som första mottagare av stipendiet, varit på plats på Kulturgatan och jobbat med näver.

Maria Lindberg, svarvade askar på Slöjdvägar just nu. (Foto Kimme Persson)

Det är sannerligen roligt att få ta del av dessa bilder och också av berättelserna kring utställningen. Jag ska inte säga att alla i hela Sverige samlats, men imponerande 339 slöjdare och kreatörer medverkar alltså i Slöjdvägar, vilken fröjd det är att få se så många välkända namn samsas i samma katalog – se den i sin helhet här>>

Och allt detta fantastiska tänker du – ja, det finns tillgängligt hela oktober månad ut, hör och häpna! Dessa över 300 bidrag från Slöjdsverige finns att ta in ytterligare och det är ju fantastiskt att det är så. Fram till 20 september är Kulturgatan i övrigt öppet också, se aktuellt program här >>

The post Fint porträtt på Slöjdsverige i utställningen Slöjdvägar appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i samtiden.

Inger Blix Kvammens smycke till Nationalmuseum

$
0
0

Se vilket fantastiskt halssmycke som Nationalmuseum förvärvat!  Det heter Eternity Cap Kanin 2 och är gjort av Inger Blix Kvammen. Nationalmuseum har kunnat köpa in det det med hjälp av Bengt Julins fond och Nationalmusei Vänner. 

Detalj av “Eternity Cap Kanin 2”, från 2019 av Inger Blix Kvammen Virkad tråd 925 sterling silver, laminerade fotografier och ett av Nationalmuseums senast förvärvade verk. (Foto Linn Ahlgren/Nationalmuseum)

Smycket är en stor virkad, stickad och broderad halskrage av oxiderad silvertråd med porträtt gömda bland trådarna. Halssmycket kommer att gå att se i Skattkammaren när museet öppnar igen, skriver museet i ett meddelande idag. Så här beskrivs verket och konstnären ytterligare;

Blix Kvammens smyckekonst berättar om det oupplösliga samspelet mellan liv, konst, kultur och natur hos nomadiska kulturer och urfolk. Verken handlar om identitet. Allmängiltiga frågor om vem jag är, varför jag är den jag är, var jag kommer ifrån och vart jag ska genomsyrar hennes konstnärskap. Materialen är huvudsakligen oxiderad silvertråd kombinerad med egna digitala fotografier. Metalltråden bearbetar Blix Kvammen i textila tekniker som virkning, stickning, vävning, broderi och sömnad. I tråden fäster hon fotografier eller upphittade material som horn, läder och plast. Verken berättar om platser, återger minnen av människor hon mött och samtal som de har fört.

Ett viktigt och vackert verk, eller hur?

Inger Blix Kvammen “Eternity Cap Kanin 2” i sin helhet. Att se på Nationalmuseum framöver. (Foto Linn Ahlgren/Nationalmuseum)

The post Inger Blix Kvammens smycke till Nationalmuseum appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i samtiden.

Ny podd ute nu! The Guerrilla Crafts Podcast är här!

$
0
0

Kolla kolla så kul! Nu finns första numret av den sprillans nya gerillaslöjdspodden ute! The Guerrilla Crafts Podcast är en podd på engelska som riktar ljus på den globala hantverksaktivistiska scenen och dess utövare. Jag är intresserad av att kolla läget i hantverkscommunityt, hur ser det ut, vilka frågor brinner vi för globalt, vad är vi engagerade kring och skiljer sig detta beroende på vilken breddgrad man befinner sig? Hur ser craftivismens genomslag ut i världen?

I The Guerrilla Crafts Podcast undersöker jag detta genom att intervjua görare från olika håll och kanter. Först ut är ingen mindre än Betsy Greer, det lämpar sig ju alldeles utmärkt eftersom det är hon som ligger bakom själva begreppet craftivism, ni vet craft+activism = craftivism.

Jag hade möjlighet att få spela in detta första avsnitt när vi var i Washington alldeles i början av detta år, jag och Maria från Gerillaslöjdsfestivalen träffade ju Betsy på House of Sweden i vårt gemensamma utställningsprojekt där.

Mer om detta finns att lyssna på i detta premiäravsnitt. Jag hoppas att du kommer att tycka om det – god lyssning!

The Guerrilla Crafts Podcast 1: Betsy Greer The Guerrilla Crafts Podcast

The first guest in The Guerrilla Crafts Podcast is the american craftivist Betsy Greer. She has been called the godmother of craftivism, the term craft and activism were put together to craftivism in the year 2003 and Betsy was the one poularizing the term. She is still a strong voice on the craft scene, giving talks and writing about the subject, as well as being a craftivist herself. Here is an interview from Washington made at the beginning of this year. 
  1. The Guerrilla Crafts Podcast 1: Betsy Greer

Här kommer du att hitta alla följande avsnitt>>

The post Ny podd ute nu! The Guerrilla Crafts Podcast är här! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i samtiden.

Nytt projekt från Gerillaslöjdsfestivalen: 1 meter mening

$
0
0

Kolla in det här, nu är vi på gång med ett nytt gemensamhetsverk i Gerillaslöjdsfestivalen! Tidigare har vi hållit festival, klätt in en bro och gjort en 11 meter lång matta av garnbollar – och nu detta! Så här beskriver vi själva projektet:

 1 meter mening är ett nytt gemensamhetsverk från Gerillaslöjdsfestivalen, där vi bjuder in alla att tillsammans skapa textila remsor där var och en ger uttryck för tankar, drömmar och kreativitet. Remsorna kommer sedan att sättas upp tillsammans längs vajrar där besökare bjuds in att vandra genom allas våra tankar och funderingar. På så vis skapar vi en gemensam textil vandring där vi för en stund får komma varandra nära. Därför är också temat gemenskap.

Gerillaslöjdsfestivalens nya projekt heter 1 meter mening, där vi bjuder in alla att uttrycka sin åsikt på en meter textil. Vad vill du berätta? (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Så här gör du för att vara med:

  • Gör en, eller flera, remsor. Längd på remsan är 1 meter. Till det behöver du lägga till ytterligare 7 cm som vi kan använda för att hänga upp remsan med. Bredd på remsan är 5-10 cm.
  • Remsan ska vara i textil material, du väljer själv vilket.
  • Dekorera remsan med text, mönster, olika material eller vad du själv kommer på.
  • Skicka din remsa senast den 21 maj till adressen: Maria Yvell, Skarpnäcks allé 21, 128 35 Skarpnäck

1 meter mening kommer att hängas upp i Hjo under perioden juni-september, 2021, i samband med att Kulturkvarteret i Hjo visar en utställning om Gerillaslöjd.

Hjälp oss gärna att sprida projektet, alla som vill får medverka. Gör en remsa tillsammans, gör en själv, gör många. Låt fler veta vad du har på hjärtat, vad är viktigt för dig? Vad vill du berätta om?

Alla tekniker är tillåtna, det viktiga är att själva måttet på textilen är densamma (se illustration ovan).

Här finns en pdf att ladda ner och sprida vidare >>

Följ projektet via Gerillaslöjdsfestivalens kanaler, på instagram och på Facebook. Mer om festivalen finns här!

The post Nytt projekt från Gerillaslöjdsfestivalen: 1 meter mening appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i samtiden.

Missa inte #delasockor – ge värme till de som behöver

$
0
0

Vi vill med detta upprop göra något tillsammans som gör nytta utan att vi fysisk måste träffas. Människor behöver sammanhang, gemenskap och mening.

Hemslöjden i Skåne

Nu är det endast ett par veckor kvar av det pågående uppropet från Hemslöjden i Skåne där alla sticksugna uppmanas att sticka sockor till behövande. Tillsammans med volontärorganisationen Team Sweden Volunteers arbetar Hemsöjden i Skåne för att få ihop sockor att skicka till flyktingläger i Grekland. Fokus är gärna på mindre storlekar då tanken på att kunna värma barnfötter känns extra viktig.

Var med du också! Men lite bråttom är det – senast 12 februari behöver dina alster vara framme i Skåne för att göra nytta. All information finns att läsa hos Hemslöjden i Skåne, här >>

Och känns konceptet igen? Ja, 2017 samlades det vantar för hela slanten på samma vis, under #delavantar. (Jag skrev om projektet här>>) Då skapades en stor utställning med alster skickade från hela landet med hjälp av samma insamlingsmetod. Så fantastiskt det är när vi gör tillsammans, eller hur?

Denna gång vill arrangörerna istället skänka insamlingen vidare, då en utställning inte riktigt är på tapeten, det känns extra fint att delta i att få ge värme vidare i tider som dessa tycker jag. Kör hårt alla som har möjlighet att bidra!

Och glöm inte att dela med dig av bilder på dina alster också #delasockor är # som är fin att följa.

The post Missa inte #delasockor – ge värme till de som behöver appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i samtiden.


WP Plaids: Inspirerande samarbete med färgstarkt resultat

$
0
0

I senaste numret av tidningen Hemslöjd medverkar jag med ett urval vackra slöjdprodukter på sidorna Till Saken, däribland finns en pläd från den intressanta duon i WP Plaids. Redaktionen har fångat uppslaget med rubriken “Uppdatera mjukvaran” och det tycker jag är talande också för dessa produkter.

Filt i ull från WP Plaids – ett fint samarbete med färgstarkt resultat. (Foto Henrik Preutz)

Bakom WP Plaids ligger Ida Pettersson Preutz och Annika Wallén Pettersson, mor och dotter. Tillsammans gör de dessa färgstarka plädar, idén att arbeta ihop kom förra våren och i oktober släpptes den första kollektionen. De arbetar tillsammans med gemensam kärlek för hantverket, materialet är ull och plädarna stickas manuellt på stickmaskin. Monteringen sker för hand.

Det är en fröjd att både följa kontot och se de ljuvliga plädarna växa fram – mönster och färgmatchningarna är helt i min smak, och det är också något så fint över att se samarbetet mellan duon. Smakfullt, inspirerande och så trivsamt på något sätt – precis som de plädar de skapar.

WP Plaids. (Foto @sginred)

Jag fick dessa inspirerande bilder för en tid sedan, fint eller hur? Men kolla också in instagramkontot @wool_plaid där det kommer nya alster lite nu och då.

The post WP Plaids: Inspirerande samarbete med färgstarkt resultat appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i samtiden.

Hjo ❤ gerillaslöjd i sommar – kolla in!

$
0
0

Arbetet med att färdigställa det stora gerillaslöjdseventet Hjo ❤  gerillaslöjd som sker i Hjo hela sommaren är i full gång, vi börjar närma oss öppning! Så spännande det ska bli att få installera allt, och så roligt det ska bli att få visa upp allt fantastiskt vi har samlat in under dessa månader.

Som kanske bekant är vi i full färd med att hänga upp Gerillaslöjdsfestivalens stora gemensamhetsverk 1 meter mening förstås, där vi fått in en enormt stor mängd remsor – tusen tack alla ni som skickat in era bidrag! 1 meter mening består av remsor där de medverkande uttryckt en tanke, åsikt eller känsla i textil. Det övergripande temat är gemenskap och de budskap vi fått in har verkligen varierat i ämnen, så fantastiskt att få ta del av!

Vi inviger också utställningen Den handgjorda revolutionen som i stort tar sin utgångspunkt i min bok Gerillaslöjd, garngraffiti, DIY och den handgjorda revolutionen. Här har vi bjudit in utövare att göra nya verk, men vi samlar också gerillaslöjdshistoria och bjuder på dokumentation av rörelsens verk genom tiderna. En rad viktiga utövare inom fältet är inbjudna att skapa platsspecifika verk, inomhus, utomhus, på fasaden (!) i grönskan utanför. En hel del internationella röster märks också i utställningen, där vi fått låna in verk från utövare från den globala scenen – fantastiskt roligt med både bilder och verk att få räkna in.

Utställningen öppnar 18 juni och pågår hela sommaren, fram till 30 september. Givetvis finns det i riktig gerillaslöjdsanda också en open wall för dig som vill skicka in bidrag att delta i under utställningstiden. Och förstås är det ju också så att alla besökare erbjuds att göra egna bidrag till det konstant växande gemensamhetsverket 1 meter mening. Var med, gör en remsa och häng upp den på plats! (Eller skicka ett bidrag direkt till Hjo om du vill!).

Ta del av den handgjorda revolutionen i sommar, den sker i Hjo där man älskar gerillaslöjd i år! Läs mer om hela evenemanget här! >>

The post Hjo ❤ gerillaslöjd i sommar – kolla in! appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i samtiden.